Investiţie notabilă a Mitropoliei, la Durău: va renova nouă clădiri, printre care şi cunoscutul Hotel Pelerinul

miercuri, 10 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 Investiţie notabilă a Mitropoliei, la Durău: va renova nouă clădiri, printre care şi cunoscutul Hotel Pelerinul

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pregăteşte o serie de investiţii într-o staţiune montană cunoscută ieşenilor: este vorba despre Durău, în comuna Ceahlău, judeţul Neamţ, unul dintre punctele de plecare pentru ascensiunea masivului cu acelaşi nume. Acolo, Arhiepiscopia Iaşilor coordonează un întreg ansamblu în jurul mănăstirii din Durău, care include un hotel mai mare – Casa Pelerinul, o sală de conferinţe şi mai multe clădiri adiacente.

A fost publicat, în acest sens, în presa locală din judeţul vecin, un anunţ în care Arhiepiscopia Iaşilor anunţă oamenii cu privire la demararea proiectului „Reabilitarea şi modernizarea celor nouă clădiri ale centrului cultural-pastoral «Sfântul Cuvios Daniil Sihastru» din staţiunea montană Durău”. Anunţul vorbeşte despre faptul că au fost depuse documentele pentru obţinerea autorizaţiilor necesare de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ, iar comentariile, observaţiile sau propunerile publicului interesat pot fi transmise Arhiepiscopiei în termen până la mijlocul lunii ianuarie. Documentele pot fi consultate la APM Neamţ de către oricine este interesat de proiect.

La solicitarea „Ziarului de Iaşi”, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au precizat că nu este vorba despre un proiect mare care să-şi fi găsit o sursă de finanţare, precum fondurile europene, şi să se demareze lucrările la întreg ansamblul. Mai degrabă, spun aceştia, s-a făcut acest pas pentru a se evalua necesarul de investiţii şi se va lucra anual, câte un obiectiv, fie unul sau două etaje la hotel, fie câte una dintre clădirile mai mici, în funcţie de fondurile disponibile şi de liniile de finanţare pe care le va putea accesa Arhiepiscopia Iaşilor.

„Din acest motiv nu putem să vă spunem suma totală care va fi necesară pentru a face lucrările de care vorbim, pentru că nu avem un proiect gândit pentru întreg ansamblul. Oricum, nu vorbim de o modernizare sau de o extindere majoră – doar reabilitarea clădirilor, care au fost ridicate în anii ’70 şi care nu au beneficiat de multe lucrări de atunci”, au precizat aceştia. 

Comentarii