Jaf pe stradă în Podu Roş, cu cuţitul la gât, între doi puşti de 11 şi de 16 ani. Agresorul a fost reţinut

luni, 27 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Jaf pe stradă în Podu Roş, cu cuţitul la gât, între doi puşti de 11 şi de 16 ani. Agresorul a fost reţinut

Un copil de 11 ani a fost acostat şi jefuit în plin centrul Iaşului de un puştan de 16 ani. Ca minor, acesta a primit o pedeapsă pur simbolică.

Incidentul s-a petrecut în seara zilei de 30 decembrie 2020, în jurul orei 22.00. A.R.V. plecase de acasă la 14.30, petrecându-şi timpul în preajma locuinţei cu mai mulţi prieteni până după ora 21.00. Având asupra sa 10 lei, băiatul s-a hotărât să meargă la un internet café din zona Podu Roş. În timp ce traversa trecerea de pietoni, a fost văzut de Robert A. cum ţinea telefonul mobil în mână. Când băiatul a ajuns în dreptul său, Robert A. l-a acostat, întrebându-l dacă nu vrea să cumpere nişte petarde. A.R.V. a acceptat, urmându-l pe Robert A. în spatele blocurilor, unde urmau să se întâlnească cu vânzătorul. Au trecut prin faţa unei sucursale bancare, intrând apoi pe aleea dintre două blocuri, într-o zonă neiluminată.

Aici, profitând de faptul că în zonă nu era nicio persoană, Robert A. l-a imobilizat pe băiat, lipindu-l de perete şi ţinându-i pumnul sub bărbie, ameninţându-l că, dacă ţipă, va scoate cuţitul. I-a cerut apoi toţi banii pe care îi avea. Băiatul i-a dat cei 10 lei, ocazie cu care Robert A. a văzut şi telefonul Xiaomi Redmi Note 8 Pro al acestuia şi i l-a cerut. De frică, copilul i-a dat şi telefonul, arătându-i şi modul de deblocare. Robert A. s-a îndepărtat, urmărit însă de băiat o bucată de drum. A.R.V. a apelat la ajutorul unui trecător, spunându-i cele întâmplate, dar agresorul deja dispăruse.

Tâlharul a fost identificat cu ajutorul camerelor video ale Poliţiei Locale, acesta fiind reţinut pe 7 ianuarie. Şi-a recunoscut fapta, precizând totodată că amanetase telefonul contra sumei de 320 de lei, banii cheltuindu-i ulterior pe mâncare şi jocuri electronice. Minorul a fost trimis în judecată pentru tâlhărie calificată. Conform legii, împotriva minorilor care au depăşit vârsta de 14 ani se pot lua măsuri privative de libertate dacă s-au dispus deja măsuri mai uşoare sau dacă pedeapsa pentru fapta sa depăşeşte 7 ani de închisoare.

Cum Robert A. se afla la prima abatere, a fost dispusă doar asistarea zilnică pe o perioadă de 6 luni, interval în care va trebui să urmeze un curs de pregătire şcolară sau de formare profesională. De altfel, el este înscris la cursurile „a doua şansă” ale unei şcoli gimnaziale din Bucureşti, în clasa I. Pronunţată joi, sentinţa poate fi atacată cu apel. 

Comentarii