Jandarm încătuşat şi introdus pe burtă pe bancheta din spate a maşinii de Poliţie

sâmbătă, 12 august 2023, 01:50
3 MIN
 Jandarm încătuşat şi introdus pe burtă pe bancheta din spate a maşinii de Poliţie

Un jandarm a ajuns de partea cealaltă a baricadei, intrând în conflict cu oamenii legii. Când s-a dezmeticit, și-a cerut scuze pentru comportamentul său, dar era prea târziu. Ieșirea ar putea să-l coste cariera.

În noaptea de 4/5 februarie, plutonierul major Gheorghe Nichifor a mers împreună cu soția și coilul de 5 ani la o petrecere. Au revenit acasă aproape de ora 1.00. În apartament au urcat însă doar soția și copilul, jandarmul mai rămânând în fața blocului pentru a bea cu un prieten. Când s-a întors acasă, era amețit bine. Soția sa a început să-l filmeze cu telefonul, ceea ce a declanșat conflictul. Bărbatul a încercat să-i ia telefonul, dar femeia a refuzat să i-l dea și s-a refugiat în baie.

Jandarmul s-a luat după ea, începând să lovească în ușa băii. Pentru ca zgomotul să nu-l trezească pe copil, femeia a ieșit din baie, ceea ce s-a dovedit a fi un gest neinspirat. Nichifor a lovit-o după ceafă, după care a înșfăcat-o și a târât-o în sufragerie. Copilul se trezise, așa că bărbatul s-a oprit din agresiune. Când însă femeia a sunat la 112, Nichifor a mai lovit-o o dată cu palma în zona cefei. Până la urmă, femeia a fugit din locuință și i-a așteptat pe polițiști în fața blocului.

Primul echipaj de polițiști a cerut întăriri. Până la urmă, femeia a fost însoțită înapoi în apartament de patru polițiști. Aici, Nichifor a reînceput scandalul, vorbindu-le și polițiștilor pe un ton ridicat. A fost încătușat și introdus, pe burtă, pe bancheta din spate a mașinii poliției, fiind dus la secție. Pe drum, jandarmul a fost liniștit, dar în secție a redevenit recalcitrant, amenințându-i pe polițiști că îi va bate și că o să-i împuște: „Sunteți doi oameni şpeţ care-i sparg cu bătaia, dar nu-i sparg eu; uită-te la mine, să mă dea Parchetul Militar și să mă bage în pușcărie, te omor mâine-poimâine și pe tine și pe adjutantul ăsta”. Întregul „discurs” al jandarmului a fost înregistrat de polițiști, iar ulterior Nichifor a fost internat pentru 24 de ore. După externare, Nichifor s-a întors la secție și și-a cerut scuze față de agenții insultați.

Dorința lui Nichifor de a da ochi cu procurorii militari s-a îndeplinit. În doar o lună, aceștia au încheiat ancheta, trimițându-l pe jandarm în judecată pentru ultraj. Soția își retrăsese plângerea, dar acest lucru nu a avut importanță. Stabilirea vinovăției nu a reprezentat o problemă pentru magistrații Tribunalului Militar. De altfel, nu era prima oară când Nichifor se manifesta în această manieră. În 2020, soția lui Nichifor mai depusese o plângere împotriva acestuia, dar și-o retrăsese ulterior. După ultimul incident, jandarmul începuse să urmeze ședințe de terapie pentru gestionarea furiei, cu psihologul unității. Acest lucru nu a fost însă suficient în ochii judecătorilor.

„Maniera în care inculpatul a înțeles să se comporte denotă lipsa de respect față de autoritățile statului. Acest gen de fapte prezintă un pericol social concret determinat de atingerea adusă imaginii organelor de ordine și capacității acestora de a gestiona situații cu potențial violent. Faptele sunt cu atât mai grave, cu cât autorul lor este membru al unui corp militar de elită”, au menționat judecătorii. Aceștia l-au condamnat pe Nichifor la un an de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Dacă, după eventualul apel, sentința va rămâne definitivă, ea va însemna pentru Nichifor sfârșitul carierei militare.

Comentarii