De Business

Punem punctul pe știi

Jeff Bezos, cel mai bogat pământean, face la Iaşi afaceri de zeci de milioane de euro

marți, 11 august 2020, 01:50
3 MIN
 Jeff Bezos, cel mai bogat pământean, face la Iaşi afaceri de zeci de milioane de euro

Amazon Development Center cu sediul situat vis a vis de Palas a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 68 milioane de euro şi un profit de 2,9 milioane de euro cu un număr de aproape 2.000 de angajaţi.

 

Cel mai bogat om de pe planetă, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a dat lovitura cu afacerile sale şi în Iaşi. Amazon Development Center, compania prin care gigantul american operează în România în centrele de tehnologie din Iaşi şi Bucureşti, a înregistrat în 2019 afaceri de 67,7 milioane euro, care au generat un profit net de 2,9 milioane euro. În 2018, cifra de afaceri a fost „ceva mai mică”, de 49,7 milioane euro, iar profitul de 3,6 milioane euro. Amazon Development Center se află şi printre cei mai mari angajatori locali, numărul salariaţilor fiind de aproape 2.000, mai mult de jumătate dintre ei lucrând la sediul din Iaşi. 

Cititi si: Horodniceanu strânge laţul: vicele Harabagiu, descusut 5 ore despre un plan de milioane de euro

Jeff Bezos, în vârstă de 56 de ani, a ajuns în 2020 mai înstărit decât a fost vreodată, averea sa ajungând în prezent la 189,3 miliarde de dolari. Nu este de mirare, în contextul în care focarul de coronavirus i-a determinat pe oameni să cumpere online mai mult ca oricând. Dacă miliardarul şi-ar propune de mâine să cheltuie câte un milion de dolari zilnic, lui Bezos i-ar trebui practic 517 ani ca să ajungă la „fundul sacului”. Amazon, care livrează anual peste 10 miliarde de produse în întreaga lume, a fost fondată în 1995. De atunci, compania a devenit una dintre cele mai valoroase de pe planetă.

Asistentul virtual Alexa este “antrenat” de la Iaşi

Totuşi, judecând după datele financiare raportate de Amazon pe 2019 pe plan local, poziţia companiei pe piaţă este întărită şi de angajaţii din Iaşi. Deschis în 2005, Centrul de Dezvoltare Amazon din Iaşi a fost primul centru de cercetare şi dezvoltare a companiei în Europa de Est. Angajaţii de aici inventează noi tehnologii în domeniile Cloud computing, Securitatea informaţiei sau Analiza datelor.

Cititi si: „Pasajul Groazei“ din Frumoasa și pasarela Socola, scoase la licitație pentru refacere

De asemenea, zeci de angajaţi din Iaşi lucrează „cot la cot” cu cei din Bucureşti la serviciul Alexa Voice (AVS), asistentul virtual creat de Amazon, adăugându-i noi funcţii şi abilităţi, cu scopul de a îmbunătăţi experienţa clienţilor din toată lumea. Amazon dedică atât de multe resurse acestei activităţi pentru ca Alexa să înţeleagă mai bine cum vorbesc oamenii în mod uzual, angajaţii antrenându-l în acest sens.

Poate regla termostatul

În principiu, Alexa pentru Amazon este ceea ce Siri este pentru Apple sau Google Assistant pentru Google. Alexa vă poate răspunde la întrebări, vă poate informa despre trafic sau meteo, să difuzeze ştiri, să iniţieze apeluri telefonice sau să cumpăraţi articole de la Amazon. Totodată, Alexa poate fi folosit şi într-o casă inteligentă pentru a aprinde luminile, a bloca uşile, ori a regla termostatul. Atât dezvoltarea şi inovarea soluţiilor lingvistice, cât şi testarea produselor Alexa în centrul de inginerie din Iaşi consolidează operaţiunile de pe site-ul Amazon. 

Cititi si: Covid la Iaşi: de la 69 la doar 12 nou infectaţi. Secția ATI, ocupată tot 100%. „Avem emoţii în fiecare zi“

 

 

Comentarii