La 80 de ani, plimbat prin tribunale de excesul de zel al unui poliţist

joi, 18 noiembrie 2021, 02:59
2 MIN
 La 80 de ani, plimbat prin tribunale de excesul de zel al unui poliţist

Acesta l-a amendat pe pensionar cu 5.000 de lei pentru că nu avea declaraţie asupra sa, în timp ce se ducea spre farmacie

 

Excesul de zel al unui poliţist îl plimbă pe un ieşean prin tribunale, la 80 de ani. În perioada stării de urgenţă, poliţistul i-a aplicat bătrânului o amendă severă pentru simplul fapt că nu avea asupra sa o declaraţie pe proprie răspundere. Nerespectarea regimului stării de urgenţă sau de asediu se pedepseşte în cazul persoanelor fizice cu amendă de minimum 100 de lei. Prin Ordonanţa Militară nr. 3, limita minimă a fost majorată temporar la 2.000 de lei. Poliţistul a găsit cu cale să-i aplice bătrânului amenda maximă, de 5.000 de lei, echivalentul a de peste trei ori pensia medie din judeţul Iaşi. Incidentul a avut loc pe 30 martie anul trecut. Ieşit din casă, Ioan B. a fost văzut de un poliţist, care l-a amendat pe loc. Poliţistul nu a ţinut cont de explicaţiile bătrânului. Acesta fusese nevoit să se deplaseze la farmacie pentru a-şi procura medicamente, motivaţie admisă de Ordonanţa Militară nr. 3. De bună-credinţă, ieşeanul căutase formulare de declaraţie pe propria răspundere la Centrul de Informaţii Tătăraşi, fără însă a găsi. Obligat să plătească o sumă astronomică pentru un pensionar mediu, Ioan B. s-a adresat instanţei.

Prevederile ordonanţelor militare emise în perioada stării de urgenţă au fost declarate neconstituţionale anul trecut. Dacă, în general, legea acţionează doar pentru viitor, există situaţii în care ea se aplică şi pentru situaţii trecute. Curtea Constituţională a statuat că faptele care nu au fost sancţionate în baza ordonanţelor militare nu mai pot fi sancţionate, iar sancţiunile aplicate nu mai pot fi executate. Ca urmare, magistraţii Judecătoriei au decis anularea procesului-verbal de contravenţie şi exonerarea lui Ioan B. de la plata amenzii. Deşi bătrânul fusese amendat în baza unei norme neconstituţionale, Inspectoratul Poliţiei Judeţene a declarat apel împotriva sentinţei. Bătrânul a fost nevoit să vină ieri la Tribunal, instanţă care a decis respingerea apelului IPJ. 

Comentarii