Lewandowski, eternul perdant

marți, 28 decembrie 2021, 02:43
3 MIN
 Lewandowski, eternul perdant

 

Novak Djokovic, cel mai bun sportiv european, este urmat de fotbalistul polonez

Tenismanul sârb Novak Djokovic, numărul unu mondial, a fost ales cel mai bun sportiv european al anului 2021, în cadrul anchetei agenţiei poloneze de presă PAP, ajunsă la a 64-a ediţie. Djokovic, care a câştigat trei titluri de Grand Slam în 2021, la Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, jucând finala la US Opena fost primul cu un total de 172 de puncte. Djokovic s-a impus pentru a patra oară în această anchetă, după ediţiile din 2011, 2015 şi 2018. Pe locul secund s-a clasat fotbalistul polonez Robert Lewandowski, atacantul echipei Bayern München, cu 133 de puncte. Podiumul a fost completat de pilotul olandez Max Vestappen, campionul Formulei 1, cu 125 de puncte. Jucătoarea britanică de tenis Emma Răducanu (19 ani), al cărei tată este român, a ocupat locul 11 în ierarhie, cu 26 de puncte, după titlul cucerit la US Open.

În clasamentul primilor 20 de sportivi europeni, atletismul are cinci reprezentanţi: norvegianul Karsten Warholm (locul IV), campion olimpic la 400 m garduri, olandeza Sifan Hassan (V), campioană olimpică la 5000 şi 10000 m, italianul Lamont Jacobs (VIII), campion olimpic la 100 şi 4×100 m, suedezul Armand Duplantis (IX), campion olimpic la prăjină şi rusoaica Maria Lasiţkene (18-20), campioană olimpică la săritura în înălţime. Tenisul este reprezentat în afara lui „Nole” şi a Emmei, de rusul Daniil Medvedev (16),câştigător la US Open şi JO. Trei sporturi au câte doi reprezentanţi în Top 20: Formula1, cu primii doi clasaţi la Campionatul Mondial, olandezul Max Verstappen (III) şi britanicul Lewis Hamilton (14); ciclism cu slovenul Tadej Pogacar (VI) , câştigător al Turului Franţei, şi olandezul Harrie Lavreysen (18-20), triplu campion olimpic, mondial şi dublu campion european în probele de viteză pe velodrom); schi, cu norvegianca Therese Johaug (11), patru titluri mondiale în probe nordice şi sportiva din Slovacia, Petra Vlhova (XV), câştigătoarea Cupei Mondiale la schi alpin. Restul sportivilor sunt din fotbal (Lewandowski), baschet (grecul Giannis Antetokounmpo, VII), biatlon, (norvegianca Tiril Eckhoff, 11-12 la egalitate cu Emma), şah (campionul mondial, norvegianul Magnus Carlsen, 13) înot (britanicul Adam Petrie, la 100 m bras, locul 16) şi golf (spaniolul John Rahm 18-20). Pe naţiuni, Norvegia are patru reprezentanţi, câte trei, Olanda şi Marea Britanie, iar Rusia are doi.

România a avut două laureate ale acestei anchete, pe gimnasta Nadia Comăneci în 1976 şi pe atleta Gabriela Szabo în 1999.

Mbappé, nu „Lewa”!

La fel ca şi la „Ballon d'Or”, Robert Lewandowski a fost pe locul II şi in clasamentul pentru jucătorul anului la cea de-a XII-a ediţie a Globe Soccer Awards, trofee acordate de Asociaţia Europeană a Agenţilor Jucătorilor (EFAA) şi Asociaţia Cluburilor Europene (ECA). Luni, la Dubai, atacantul echipei Paris Saint-Germain, Kylian Mbappé a câştigat preţiosul trofeu, devansându-i pe argentinianul Messi, polonezul Robert Lewandowski, portughezul Cristiano Ronaldo, egipteanul Mohamed Salah şi un alt francez Karim Benzema. În schimb,polonezul de la Bayern a fost onorat din nou, cu Premiul Maradona de această dată pentru cele 64 de goluri şi 10 pase decisive în 2021. Câştigător în 2019, Cristiano Ronaldo a primit trofeul „All-Time Scorer” (cel mai bun marcator din istorie). Brazilianul Ronaldinho a primit un premiu pentru întreaga carieră. Printre premiile de la Dubai, portarul italian care joacă astăzi la PSG, Gianluigi Donnarumma, 22 de ani, l-a devansat pe Thibaut Courtois. Fostul portar de la AC Milan este campion european cu Italia, iar selecţionerul său, Roberto Mancini,a primit titlul de antrenor al anului. Un alt italian, Leonardo Bonucci (Juve), a primit trofeul pentru fundaşul anului, Chelsea fiind votată cea mai bună echipă a anului.

 

Comentarii