Licitaţie de 4 milioane lei vitală pentru dezvoltarea Aeroportului, anulată

joi, 27 decembrie 2018, 02:57
2 MIN
 Licitaţie de 4 milioane lei vitală pentru dezvoltarea Aeroportului, anulată

După ce consilierii judeţeni au acuzat nereguli grave şi au fost cât pe ce să respingă un proiect de rectificare a bugetului Aeroportului, regia a anulat procedura care viza achiziţionarea de servicii de proiectare pentru extinderea actualelor terminale şi pentru construirea unora noi dincolo de pistă.

Astăzi ar fi trebuit să se deschidă ofertele depuse în cadrul licitaţiei pentru servicii de actualizare a studiilor tehnice şi de fezabilitate pentru extinderea terminalelor existente, dar şi pentru construirea unui complex aeroportuar pe cealaltă parte a pistei. Însă licitaţia lansată în acest scop pe 22 noiembrie a fost anulată pe 20 decembrie. Motivul menţionat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice este o expresie universală, afişată de regulă la orice oprire de procedură: „Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. Procedura va fi reluată în cel mai scurt timp, după clarificarea inadvertenţelor“.

În fapt, licitaţia a fost anulată a doua zi după şedinţa Consiliului Judeţean (sub autoritatea căruia se află Aeroportul Iaşi), în care s-a constatat că obiectivul de investiţii „se dubla­se“. Practic, pe lângă dezvoltarea şi moder­nizarea aerogării pe amplasamentul de acum, licitaţia viza şi realizarea unui Master Plan Integrat pentru o nouă infrastructură de dincolo de pistă.

Amintim că, la reuniunea consilierilor judeţeni, opoziţia (PNL şi PMP) a contestat vehement lansarea licitaţiei fără a avea un buget aprobat. Liderul grupului consilierilor liberali, Romeo Vatră, a afirmat atunci că schimbarea denumirii investiţiei „sună a deturnare de fonduri“. Directorul economic al CJ i-a dat dreptate, iar aliatul PSD din consi­liu, ALDE, a confirmat că nu va vota proiectul de rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al Aeroportului.

Licitaţia a fost anulată chiar în ziua următoare, după ce consilierii au decis să reconfirme numele investiţiei în forma de la începutul anului, când a fost aprobat bugetul aerogării: „Dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi, Modul II – extras din SF pentru realizarea unui terminal de pasageri, construirea a două căi de degajare rapidă, a unei platforme de îmbarcare-debarcare, precum şi instalaţiile aferente acestora (balizaj, sisteme iluminare etc.)“.

Totodată, conducerea executivă a regiei a fost invitată să refacă şi să prezinte în plenul Consiliului Judeţean documentaţia pentru celălalt proiect de investiţie vizat, Master Planul Integrat – ceea ce directorul general, prezent la ultima reuniune, s-a angajat să facă.

De menţionat că cel puţin un potenţial candidat s-a arătat interesat pe parcursul licitaţiei, solicitând nu mai puţin de şapte precizări asupra unor prevederi din caietul de sarcini şi fişa de date, documente publicate pe SEAP. Cu o valoare estimată de 4 milioane de lei (inclusiv TVA), serviciile ce urmau să fie atribuite prin această licitaţie reprezentau a doua mare achiziţie a Aeroportului din acest an, după un sistem de securitate în valoare de peste 9 milioane de lei.

Comentarii