Liga I începe să se stratifice. Politehnica poate urca la mijlocul clasamentului

vineri, 29 septembrie 2023, 01:50
4 MIN
 Liga I începe să se stratifice. Politehnica poate urca la mijlocul clasamentului

Liga I de fotbal intră de astăzi, când începe etapa a XI-a, în a doua treime a sezonului regulat. Scăpat rapid de „grijile” europene, toate echipele autohtone fiind eliminate înainte de faza grupelor, fotbalul românesc se concentrează de ceva timp exclusiv pe treburile interne. 

Acest lucru a generat diminuarea spre zero a surprizelor mari, de genul celei de la meciul Farul Constanţa – Politehnica Iaşi, când gazdele au pierdut ca urmare a faptului că au jucat cu rezervele, titularii fiind păstraţi pentru cupele europene. Consecinţă firească este faptul că eşalonul de elită începe să intre în matca aşteptată, cea mai bună dovadă fiind modul în care arată primele şi ultimele patru locuri. În frunte se află cluburile care au anunţat că se gândesc la titlu în acest an, iar în coada clasamentului apar grupările cu probleme consistente, care au arătat cel mai rău în prima treime a campionatului.

Revenind la vârf, avem alte confirmări, Hermannstadt şi Petrolul demonstrând că evoluţiile decente din sezonul trecut nu au fost accidente. Cele două echipe amintite sunt însă pe poziţii de play-off şi ca urmare a faptului că Sepsi şi Farul, care au jucat anul trecut în prima grupă valorică, au meciuri restante. După disputarea acestora, nu este exclus să revedem în zona de play-off exact aceleaşi formaţii de anul trecut.

Când depăşim Oţelul?

În ceea ce o priveşte pe Poli, aceasta ar putea să continue urcuşul în clasament, trupa ieşeană având forţa de a se bate de la egal la egal cu orice grupare de pe palierul de mijloc al clasamentului. Ba chiar are obligaţia de a depăşi o echipă precum Oţelul Galaţi, pe care a subordonat-o anul trecut, mai ales că gălăţenii au adus în vară numai necunoscuţi şi au o susţinere financiară de la autorităţile locale la jumătate faţă de cât primeşte Poli de la Consiliul Local Iaşi.

Trăgând linie, la cum arată acum fotbalul românesc, în care doar FCSB, CFR, Rapid, U Craiova (chiar dacă e în criză), poate şi Farul şi Sepsi dau senzaţia că au plusuri faţă de celelalte cluburi, Politehnica poate să devină o grupare de mijlocul clasamentului, fără vreo emoţie legată de retrogradare. La condiţiile existente în Copou şi la cum arată adversarele, Iaşi se poate bate de la egal la egal cu Hermannstadt, Petrolul, FC U Craiova 1948 sau U Cluj, ar trebui să fie clar peste Oţelul, Voluntari, UTA, Dinamo şi Botoşani şi să obţină ceva puncte şi din duelurile cu favoritele la clasarea pe primele şase poziţii, care nu au un fotbal stratosferic.

Pentru acest lucru, Politehnica are încă un atu, trist, ce-i drept, faţă de toate celelalte cluburi din elită. Poli este singura echipă din Liga I care nu s-a calificat în grupele Cupei României, competiţie care oferă premii consistente, care ar fi cârpit bugetul insuficient al clubului ieşean, dar solicită suplimentar. Acest lucru s-ar putea simţi şi în duelul de luni, cu Petrolul, ploieştenii jucând miercuri, în Cupă, tocmai în Arad, cu Progresul Pecica, scorul final fiind 2-1 în favoarea oaspeţilor.

Chin cu penultima clasată din Seria I a Ligii a III-a, jucător de la Bielefeld în Copou

Tot miercuri, Politehnica a rămas acasă şi a disputat în cursul serii un meci amical cu penultima clasată din Seria I a Ligii a III-a, Şomuz Fălticeni. Gazdele s-au chinuit să treacă de modestul adversar, care a ajuns în Copou în buza partidei, după aproape patru ore de mers cu autocarul, scorul final fiind 3-2 (1-2). Au înscris Vaşvari (’20, din penalty), Farcaş (’54), Camilo (’58), respectic Julei (’17, ’30).

Antrenorul gazdelor, Leo Grozavu, a mizat pe Ailenei (’46 Jankov) – Belu (’65 A. Dumitru), Tincu, Katanec, Ştefanovici – Vaşvari (’46 D. Ciobanu; ’65 Hrib), Farcaş – A. Dumitru (’46 Camilo), Jatoba (’46 R. Ion), Hrib (’37 A. Ciobanu) – Buş (’46 Vojtus). Mijlocaşul columbian Andres Camilo şi mijlocaşul Denis-Andrei Ciobanu (fost la Academia Hagi şi la juniorii unor cluburi germane, FSV Waiblingen, Wuppertal SV, Arminia Bielefeld), ambii născuţi în 2004, sunt în probe.

Itu e accidentat, iar Lung, Ilie, Samayoa, Ispas, Marchioni, Bordeianu, Roman, Gheorghiţă, Luis Phelipe, Harrison şi Martac nu au fost utilizaţi, ei făcând antrenament în cursul dimineţii de miercuri.

Iată programul duelurilor din runda a XI-a:

Vineri: Oţelul Galaţi – Dinamo Bucureşti (ora de start – 21:00).

Sâmbătă: UTA – FC Voluntari (14:30). Farul Constanţa – Sepsi Sfântu Gheorghe (21:30).

Duminică: Universitatea Craiova – FC Botoşani (15:00). FC Hermannstadt – Rapid Bucureşti (18:00). CFR Cluj – FC U Craiova 1948 (21:00).

Luni: Politehnica Iaşi – Petrolul Ploieşti (18:00). FCSB – Universitatea Cluj (21:00).

Comentarii