Locul XIII mai bun ca XI

marți, 08 martie 2022, 02:43
3 MIN
 Locul XIII mai bun ca XI

 

Ce şanse mai are Poli să scape de emoţii în play-out

Inovaţiile halucinante făcute în ultimii ani de luminaţii capi ai fotbalului românesc în legătură cu sistemul competiţional continuă să genereze nedreptăţi flagrante.După cum se ştie, la Liga I munca actorilor din teren se înjumătăţeşte la finalul sezonului regulat, iar locul VII te poate duce în cupele europene, nu şi poziţiile V sau VI. La Liga a II-a, sezonul regulat are o singură manşă, la fel şi play-out-ul. Astfel, sunt multe cazuri în care anumite echipe nu pot fi văzute în oraşele unor colege de competiţie chiar şi dacă joacă în aceeaşi grupă în ambele faze. Modul în care a fost gândit play-out-ul generează şi o altă injusteţe majoră. Astfel, în contextul actual este mai bine să termini sezonul regulat pe locurile XII sau XIII decât pe X, XI sau chiar VII! De ce acest lucru? Explicăm în continuare.

Lupta pentru evitarea retrogradării se va duce în grupa A între ocupantele locurilor VII, X, XI, XIV, XV, XVIII şi XIX, iar în grupa B între echipele clasate pe poziţiile VIII, IX, XII, XIII, XVI, XVII şi XX. Ultimele două clasate în cele două grupe retrogradează direct, iar ocupantele poziţiilor V joacă un baraj de menţinere în Liga a II-a. Ţinând cont de cum arată acum clasamentul şi de ce se întâmplă în subsol, este foarte greu de crezut că ultimele patru clasate, Unirea Constanţa (11 puncte), Dunărea Călăraşi (7p), Dacia Unirea Brăila (2p) şi Astra Giurgiu (-1 punct), mai pot scăpa de Liga a III-a. Astfel, singura miză ar putea fi evitarea locului de baraj. Cum FC Braşov, clasată pe locul XVI, are doar 13 puncte, este aproape sigur că ardelenii nu pot spera la mai mult de locul V în play-out. Astfel, singura miză reală va fi evitarea locului V în seria în care va activa ocupanta locului XV, cel mai probabil – Poli Timişoara. Bănăţenii apar acum pe locul XIV, însă FRF nu a operat oficial pierderea meciului cu Petrolul Ploieşti la masa verde, care va genera rocada cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu, tot cu 21 de puncte şi e situată, oficial, pe XV. Mai trebuie spus că timişorenii joacă în ultima rundă cu Hermannstadt, o trupă tare, care se bate la promovare, iar Viitorul Pandurii evoluează pe terem propriu cu Şelimbăr, ocupanta locului XII, cu 23 de puncte.

Dacă timişorenii vor încheia pe XV, Politehnica Iaşi ar fi avantajată să termine pe locul XII sau XIII, unde e situată acum, şi să nu urce pe X sau XI după ultima rundă! Astfel, ar fi în serie cu Braşovul, faţă de care are nouă puncte în plus înaintea ultimei runde. În care Poli primeşte vizita lanternei, iar braşovenii joacă la Miercurea Ciuc, grupare net superioară, care se bate la play-off. Astfel, Iaşi ar putea intra în play-out cu 12 puncte faţă de locul de baraj. Practic, distanţă imposibil de pierdut în doar şase partide, iar obiectivul menţinerii în eşalonul doi ar fi deja atins. Dacă Politehnica va urca însă în clasament şi va pica în grupă cu Timişoara, chiar dacă bănăţenii vor pierde cu sibienii iar Iaşul va trece de Astra, în play-out va intra cu doar patru puncte avans. Care pot fi risipite în faza a doua.Pentru plăcerea calculelor, în ultima rundă, Ripensia Timişoara (locul X, 25 de puncte) joacă la Slobozia, iar Unirea Dej (XI, 25 p) la Brăila.

 

 

 

Comentarii