Colecţionarul de funcţii: rector, avocat, notar

Lui Tudorel Toader îi place cu suspendare. Detalii bizare din cariera ministrului Justiției!

marți, 04 septembrie 2018, 01:50
4 MIN
 Lui Tudorel Toader îi place cu suspendare. Detalii bizare din cariera ministrului Justiției!

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi-a completat CV-ul profesional cu o nouă funcţie. Toader a devenit notar public, fără concurs, beneficiind de prevederile legale care conferă acest drept foştilor judecători ai Curţii Constituţionale. Toader a devenit notar public în cadrul Camerei Notarilor Iaşi, începând de săptămâna trecută, însă, la cererea sa, a fost suspendat din funcţie, din cauza incompatibilităţii exercitării acestei profesii concomitent cu cea de ministru. Mai este rector suspendat din funcţie, precum şi avocat suspendat.

Stufosul CV profesional al profesorului ieşean Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a fost completat, la finele săptămânii trecute, cu o nouă funcţie. Toader, care a activat în trecut în mai multe profesii asimilate Dreptului, a căpătat şi calitatea de notar public, ca urmare a unei decizii luate chiar de ministerul pe care îl conduce. În prealabil, Toader formulase o cerere în acest sens către Uniunea Naţională a Notarilor Publici (UNNP), conform unui document publicat ieri de portalul ziare.com. Operativitatea administrativă de care au dat dovadă subalternii lui Toader este de remarcat pentru o lună de vacanţă cum este august. Profesorul ieşean a devenit notar în aproximativ două săptămâni. Pe 10 august, Toader a adresat o cerere către UNNP prin care a cerut, „respectuos”, preşedintelui acestei instituţii, Dumitru Viorel Mănescu, să propună Ministerului Justiţiei numirea sa în funcţia de notar public.

Mănescu s-a conformat şi, după trei zile, a actualizat numărul de posturi din cadrul Camerei Notarilor Iaşi cu un post, destinat unui fost judecător al Curţii Constituţionale. O zi mai târziu, pe 14 august, UNNP a cerut şi Ministerului Justiţiei să actualizeze numărul notarilor publici. Ministerul s-a conformat şi, în data de 20 august, a emis un ordin prin care a adăugat pe lista notarilor alte două locuri: unul pentru un fost judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României şi altul pentru un fost judecător al Curţii Consti­tuţionale, adică Tudorel Toader. Ordinul nu a fost semnat de acesta, pentru că s-ar fi aflat în incompatibilitate, ci de secretarul de stat Nicolae Liviu Popa. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial pe 22 august.

Ulterior, Toader a şi fost primit pe lista notarilor publici, fiind, totodată, şi suspendat din această funcţie, pentru a evita incompatibilitatea. Preşedintele Camerei Notarilor Iaşi, Andi Cheptine, ne-a precizat, ieri, că, pe plan local, instituţia nu a avut nicio competenţă în tot acest parcurs administrativ. „Noi am fost informaţi în acest sens (n.r. – că Tudorel Toader a devenit notar la Iaşi) acum câteva zile. Figurează în circumscripţia Iaşi, însă este suspendat din funcţie”, ne-a spus Cheptine. Acesta este coleg de birou cu fiul lui Tudorel Toader, Alexandru, la rândul său notar public. Ministrul Justiţiei a speculat o modificare legislativă din luna iulie, conform căreia foştii judecători ai Curţii Consti­tuţionale pot deveni notari fără concurs, a dezvăluit, ieri, revista Newsweek. Toader a fost judecător constituţional între 2008 şi 2016.

Toader şi suspendările

Procedura suspendării din funcţie nu este una nouă în cazul actualului Ministru al Justiţiei. Tudorel Toader s-a suspendat din funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” în două rânduri. O dată pentru a-şi duce la bun sfârşit mandatul de la Curtea Constituţională şi a doua oară pentru a prelua portofoliu de la ministerul Justiţiei. Tudorel Toader este şi avocat, profesie din care s-a suspendat după ce a devenit judecător constituţional. Pe lângă aceste funcţii, Toader a mai fost, în trecut, decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea „Al.I. Cuza”, dar şi procuror.„Ziarul de Iaşi” i-a remis un SMS lui Tudorel Toader prin care l-a întrebat ce l-a determinat să devină notar, dar şi dacă intenţionează să activeze propriu-zis în această profesie. Ministrul Justiţiei nu a răspuns.

Venit mediu de 12.500 de euro pe lună

În prezent, Toader are venituri de la Ministerul Justiţiei, Universitatea „Cuza”, Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi din pensii. Anul trecut, acestea s-au ridicat la aproape 700.000 de lei. Lunar, Toader a adus în casă în 58.000 de lei, echivalentul a 12.500 de euro. Doar pensia lui Toader a fost, în 2017, de 327.000 de lei, suma incluzând şi o diferenţă din 2016, pentru care Toader a găsit timp să se lupte în instanţă.

După ce a devenit ministru, Tudorel Toader a fost în centrul mai multor scandaluri mediatice, acuze împotriva sa venind inclusiv din rândul breslei magistraţilor. Şi familia sa a fost în centrul unor dezvăluiri de presă. Astfel, unul dintre fiii săi a devenit asistent universitar profitând de faptul că tatăl său se suspendase din funcţia de rector, în timp ce al doilea a înregistrat o evoluţie fulminantă ca student, ajungând dintre ultimii, primul la Facultatea de Drept. La rândul ei, soţia lui Tudorel Toader, Elena, a devenit şefă a unei secţii de la Spitalul „Sfântul Spiridon” după ce contracandidatul ei s-a retras în mod subit din concurs. 

Comentarii