Mai poate fi sancționată depăşirea coloanei la semafor? Judecătorii au analizat semantic un proces-verbal şi au anulat amenda

joi, 04 noiembrie 2021, 02:59
2 MIN
 Mai poate fi sancționată depăşirea coloanei la semafor? Judecătorii au analizat semantic un proces-verbal şi au anulat amenda

Pentru a decide asupra valabilităţii unui proces-verbal, magistraţii Judecătoriei au făcut analiza semantică a textului legii. Puţin a lipsit să citeze din Dicţionarul Explicativ al limbii române pentru a explica poliţiştilor de ce l-au amendat greşit pe un ieşean.

Faptele s-au petrecut în preajma Crăciunului. Ioan U. ieşise de la benzinăria OMV de pe şoseaua Nicolina, cu intenţia de a se deplasa spre capăt CUG. Din cauza traficului aglomerat, a fost nevoit să rămână pe prima bandă. În apropierea intersecţiei cu şoseaua Iaşi – Voineşti din dreptul bisericii „Sf. Tereza”, şoferul a încercat să schimbe banda, pentru a nu sta în calea celor care voiau să se îndrepte spre Miroslava. S-a înţeles din priviri cu şoferul aflat în stânga sa şi s-a poziţionat în faţa coloanei oprite pe banda a doua la semafor. Gestul i-a atras o amendă din partea Poliţiei, pentru „depăşirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată”.

În analiza cazului, judecătorii au comparat manevra şoferului cu definiţia legală şi semantică a termenului de „depăşire”. „Depăşirea înseamnă deci manevra prin care conducătorul iese de pe banda pe care circula iniţial şi care bandă este ocupată cu un obstacol, trece pe altă bandă cu scopul de a depăşi un obstacol aflat pe banda sa (obstacol care în ipoteza dată ar fi coloana de maşini oprită la semaforul pe roşu) şi eventual ulterior revine pe banda sa după ce a depăşit obstacolul. Or, doar manevra de trecere de pe banda I pe banda II (în faţa autoturismelor acolo oprite) nu este depăşire, cât timp nu rezultă că petentul s-a aflat anterior pe banda II în coloana de maşini”, au apreciat magistraţii.

Prin urmare, manevra şoferului nu putea fi considerată o „depăşire”. Ea era evident o „poziţionare clar oportunistă”, după cum au apreciat judecătorii, neregulamentară, „încălcând regulile legate de preselecţia benzilor şi eventual cele vizând respectarea marcajelor din zonă”, dar atât. Or, amenda fusese aplicată pentru depăşire. Ca urmare, judecătorii au decis admiterea contestaţiei depuse de Ioan U. şi anularea procesului-verbal. Sentinţa a fost atacată de Inspectoratul Poliţiei Judeţene, cazul intrând pe rolul Tribunalului.

Comentarii