Mamă pusă pe drumuri de funcţionari căscaţi, ce nu citesc cu atenţie documentele

marți, 24 august 2021, 01:50
3 MIN
 Mamă pusă pe drumuri de funcţionari căscaţi, ce nu citesc cu atenţie documentele

Femeia s-a adresat instanţei de judecată ca să obţină ceea ce funcţionarii de la paşapoarte trebuiau să observe din prima în documente. Mama voia paşapoarte pentru fetiţele sale, pentru a pleca în vacanţă.

 

O ieşeancă a constatat pe pielea ei că instituţiile statului nu te pun doar să alergi după hârtii şi ştampile inutile. Te trimit la plimbare şi când funcţionarii pur şi simplu nu ştiu să citească. Femeia a fost nevoită să se adreseze instanţei pentru a primi o hotărâre care să ateste că o hotărâre anterioară este valabilă. Situaţia absurdă s-a petrecut în faţa ghişeelor Serviciului de Paşapoarte Suceava, magistraţii păşcăneni fiind chemaţi să soluţioneze problema.

Ionela C. a divorţat în martie 2016, cele două fete rezultate din căsătorie rămânând în grija ei. Un an mai târziu, a obţinut o hotărâre prin care se suplinea acordul tatălui în vederea eliberării de paşapoarte pentru fetiţe. Mama Ionelei C. era stabilită de 20 de ani în Italia, fiind căsătorită acolo, iar femeia mergea în vacanţe la ea, însoţită de copii. Ultima oară au mers în Italia în 2019. Anul trecut, pandemia le-a obligat să rămână în ţară, dar după relaxarea condiţiilor de călătorie s-au hotărât să meargă în Italia în această vară. Doar că drumul lor s-a oprit brusc. Paşaportul uneia dintre fetiţe expirase, aşa că mama a mers la SPCP Suceava pentru a reînnoi paşaportul simplu electronic al acesteia. Funcţionarii au refuzat să ia însă în considerare hotărârea judecătorească din 2017, prin care se suplinea consimţământul tatălui. În opinia lor, hotărârea era de unică folosinţă. Ei au cerut să li se aducă dovezi că hotărârea judecătorească permitea eliberarea de paşapoarte succesive până la majorat. „Chiar dacă din lecturarea riguroasă a menţiunilor hotărârii în cauză rezultă fără dubiu că instanţa a suplinit consimţământul la eliberarea paşapoartelor minorelor în mod nedeterminat atât în timp, cât şi în spaţiu, a solicitat ca instanţa să precizeze expres înţelesul, întinderea şi aplicarea dispozitivului hotărârii”, a menţionat femeia în cererea adresată Judecătoriei Paşcani.

Magistraţii acestei instanţe nu au putut face altceva decât să ridice din umeri şi să se conformeze pretenţiilor serviciului sucevean de paşapoarte, pentru a nu strica vacanţa celor două fete. Prin intermediul unei ordonanţe preşedinţiale, judecătorii au luat act de faptul că sentinţa din 2017 suplineşte acordul tatălui pentru eliberarea de paşapoarte şi pentru ieşirea fetelor din ţară, adăugând cu litere îngroşate formularea dorită de funcţionari: „urmând ca această dispoziţie să producă efecte inclusiv în situaţia eliberărilor succesive ale paşapoartelor minorelor”.

Comentarii