Manual de înălţat inimile

sâmbătă, 19 martie 2022, 02:50
1 MIN
 Manual de înălţat inimile

Pentru cei sătui de pandemii de ură, pentru care munca nu e sinecură. Pentru a reanima curajul şi a regăsi sensul. Pentru că nu există loc pe care să nu-l poată sfinţi omul. Pentru că litera, pentru că şcoala, pentru că amvonul. Pentru a înţelege cele de azi din cele de odinioară. Pentru zilele în care se cultivă panica de dimineaţă până seară. Pentru întristaţi şi dezgustaţi. Pentru cei demobilizaţi. Pentru cei cu gură de cântat şi pentru cei cu inimi de colindat. Pentru toţi şi pentru toate, nouă dialoguri pentru o viaţă nouă. Adică înnoită, paulin, în Hristos (Romani 6, 4).

Părintele Constantin Necula – aluatul care dospeşte toată părtăşia. Invitaţii – nouă personalităţi din România. Nouă vocaţii. Nouă experienţe. Nouă mărturisiri. Nouă uimiri. Nouă împliniri. Nouă împăcări. Nouă bucurii. Nouă modele. Nouă ne pasă. Nouă.

Prof. Dr. Dorel Săndesc ne dezvăluie o altă faţă a secţiilor A.T.I., una în care suflarea Duhului oxigenează, deopotrivă, suflete de pacienţi şi de medici.

Dr. Bogdan Florea, "zilier la Dumnezeu", ne scutură de prejudecăţile privind telemedicina sau bolnavii epileptici.

Actriţa Manuela Hărăbor ne încredinţează că Hristos "face distribuţia perfectă şi ştie să ne adune exact acolo, în aşa fel încât să avem câştigul maxim pentru fiecare dintre noi".

Prof. univ. dr. Sorin Radu, rectorul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, avertizează că putem deveni foarte repede "moderni" prin asimilarea tehnologiei, dar că "nu vom deveni niciodată oameni" fără educaţie, fără "lucrurile esenţiale".

Academicianul Ioan-Aurel Pop constată, cu durere, cât de neziditoare e proliferarea de "neomarxişti mascaţi, progresişti, postmodernişti şi egalitarişti", căci "ura nu poate crea cultură", iar noi "avem nevoie de oameni îndreptaţi, nu de oameni condamnaţi".

Jurnalistul Mircea Radu ne aduce o veste bună, cea mai înviorătoare ştire din aceste vremuri apăsătoare: "România şi-a păstrat miezul, şi-a păstrat credinţa, România mocneşte, România are nevoie doar de un semn".

Actorul Vasile Muraru îşi "face profesia" pentru "poporul care e în Biserică", având "zâmbetul pe buze" şi rugăciunea în inimă, chiar şi pe scenă.

Silviu Biriş, actorul care şi-a îndreptat paşii spre Teologie, e convins: "cu cât te uită oamenii mai mult, cu atât Dumnezeu te descoperă şi mai tare şi are grijă".

La fel ca la fiecare sfârşit de an calendaristic, la final de carte vine să ne colinde Ducu Bertzi şi să ne mai taie din maioneza teologiei academice: "Dumnezeu stă câteodată pe o coardă de chitară şi priveşte melancolic, aşa, la lumea din jur".

Cele nouă dialoguri au fost purtate în direct pe portalul Doxologia, cu purtarea de grijă a lui Cătălin Acasandrei. Se găsesc şi acum pe internet. Diferenţa dintre talk-show-urile cu care ne-am prea obişnuit în epoca post-decembristă şi aceste schimburi de replici sunt precum diferenţa dintre propagandă şi mărturisire. Apropo, ce frumos sună, de fapt, acest "şablon", pe nedrept deturnat în peiorativ: schimb de replici. Parcă-i vezi pe cei doi parteneri de dialog cum îşi oferă unul altuia bucăţele de suflet împăturite în cuvinte.

Chiar dacă nimic nu poate înlocui vizualizarea online a celor nouă taifasuri tămăduitoare, nici chipurile, nici inflexiunile din voce, totuşi transcrierea lor în acest volum le oferă o dimensiune nouă.  Cu fiecare şarjă, cu fiecare idee, se încheagă un adevărat manual. Un manual de înălţat inimi la şcoala Vieţii. Căci, da, chiar şi când suntem cu moralul la pământ, ne putem înălţa inimile către Cer. Sau poate că mai ales atunci. Căci nu degeaba Mântuitorul l-a învăţat smerenia pe Sfântul Cuvios Siluan Athonitul astfel: "Ţine-ţi mintea în iad şi nu deznădăjdui!"

"Dumnezeu şi inima omului. Tihna clipei cu personalităţi din România" * este un manual de tresăriri şi de edificări. De mângâieri precum aceasta, rostită de Părintele Constantin Necula către "bolnavul – partener de mântuire": "Eu nu pot să vă ofer o secundă, că nu am de unde, dar vă pot oferi veşnicia".

Un manual la care nu rămâi, în a cărui buche nu te-ngropi decât pentru a învia. El e punct de plecare, îţi dă un brânci afară din mormântul celor "morţi care-şi îngroapă morţii lor" (Matei 8, 22). O lecţie pe care moderatorul recunoaşte a fi învăţat-o de la profesorul său, Părintele Mircea Păcurariu: "Manualul este foarte bun ca să îţi dea harta dar, ca să ajungi la izvor, te dai jos din manual şi o iei pe cărare şi te duci până la capăt".

Urcaţi, vă rog!

* Prezentul text reprezintă "predoslovia" din debutul volumului publicat de Editura Doxologia anul acesta, 2022.

Comentarii