Marius Cristian, food-historian și critic de haute cuisine, conferință depre Radu Anton Roman

vineri, 06 decembrie 2019, 10:19
2 MIN
 Marius Cristian, food-historian și critic de haute cuisine, conferință depre Radu Anton Roman

Cea de-a doua zi a festivalului „Teodorenii” s-a încheiat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași alături de îndrăgitul Marius Cristian, food-historian și critic de haute cuisine, creatorul blogului culinar „Costăchel”, cel ce a susținut conferința „Radu Anton Roman: Precursorul. Scurtă incursiune la temelia gastronomiei românești contemporane”.

Invitatul a precizat în debutul conferinței scopul său, acela de a ni-l prezenta pe Radu Anton Roman ca OM, cu elemente mai puțin cunoscute din viața lui. Puțini știu faptul ca R. A. Roman nu a fost de meserie bucătar! Într-o perioadă a tinereții sale a fost chituitor de geamuri la Intercontinental, iar „foamea” l-a determinat să se orienteze spre domeniul gastronomic. Tocmai din acest motiv el a început să gătească târziu!

Am aflat lucruri interesante despre cariera lui și despre proiectele sale (încununate sau nu de succes). Precursor în sensul recuperării (a umblat prin sate în căutare de rețete), acesta a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei românești „Bucate, vinuri și obiceiuri românești” (Editura Paideia).

În finalul întalnirii, Marius Cristian ne-a povestit și despre momentele în care R.A. Roman nu a apucat să fie precursor, deși și-ar fi dorit, prin proiectele sale – centre gastronomice locale în care să se facă recuperare, să lanseze cărți despre gastronomia locului etc.

Comentarii