Măsuri de protejare a centrului istoric al Iaşului, deja devastat urbanistic

marți, 04 ianuarie 2022, 02:58
2 MIN
 Măsuri de protejare a centrului istoric al Iaşului, deja devastat urbanistic

Primăria a scos la licitaţie realizarea unui cadru mai strict care să reglementeze construcţiile şi amenajările urbane din centrul oraşului.

După ani de zile în care s-a fript cu autorizaţii de construire inclusiv peste monumente istorice, Primăria Iaşi caută să achiziţioneze servicii de urbanism pentru elaborarea documentaţiei Planului Urbanistic Zonal din zona centrală a oraşului, care, cel puţin teoretic, se suprapune cu zona construită protejată. Contractul scos la licitaţie pentru 3,1 milioane de lei se referă la obţinerea de avize şi elaborarea/ obţinerea studiilor de specialitate în vederea întocmirii documentaţiei planului menţionat, aferentă obiectivului de investiţii proprii din anul 2021 „P.U.G. municipiul Iaşi, P.U.Z.-uri şi alte studii”.

„Primăria Municipiului Iaşi are ca misiune oferirea de servicii publice de calitate în domeniul administraţiei publice locale”, se arată în Caietul de sarcini. Documentul precizează că rezultatul contractului va afecta eliberarea certificatelor de urbanism şi emiterea autorizaţiilor de construire pentru zona menţionată, fundamentarea solicitării de fonduri europene, dar şi exproprierile pentru cauză de utilitate publică – proceduri de care Municipalitatea s-a ferit până acum.

„Se va încuraja construirea pe loturi specifice zonei centrale – mici, înguste, fragmentate etc., prin creşterea indicatorilor urbanistici şi soluţii inovatoare pentru a evita «muzeificarea» nejustificată a unor zone urbane centrale”, mai precizează Caietul de sarcini – care anunţă un prim obiectiv: studierea şi reamenajarea din punct de vedere urbanistic şi peisagistic a zonei Bisericii Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”.

Sunt menţionate investiţiile imobiliare în curs sau abia schiţate din centrul istoric al Iaşului (de la locuinţe individuale până la hoteluri şi restaurări de monumente), dar şi proiectul Trenului Metropolitan şi amenajarea pistelor de biciclete pe străzi importante din municipiu. Printre obiectivele vizate este menţionată şi reabilitarea faţadelor din zona istorică protejată, o premieră absolută în Iaşi.

Durata contractului este de 19 luni, ceea ce înseamnă că, dacă nu vor fi contestaţii la atribuire sau întârzieri în îndeplinirea cerinţelor din contract, documentaţia va fi gata în anul electoral 2024. Termenul de depunere a ofertelor este 10 februarie, câştigătorul urmând să fie anunţat cel mai târziu la mijlocul lunii iunie.

VEDEŢI ŞI:

Centrul vechi al Iașului, îngropat în ruine și țigăneală. Cum s-a împotmolit administraţia locală pe o stradă simbol – AICI

Comentarii