De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicii de familie din Iași au amânat protestele. La București mișcarea a fost anulată

sâmbătă, 20 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 Medicii de familie din Iași au amânat protestele. La București mișcarea a fost anulată

Discuțiile din cursul zilei de ieri de la București au împărțit în două comunitatea medicilor de familie din România. O parte dintre medici spun că rezolvarea situației cu scăderea decontărilor cu până la 30% în medicină de familie, preconizată pentru 2024, s-a rezolvat parțial și din acest motiv vor sista protestele anunțate pe săptămâna viitoare. 

În același timp, sunt organizații profesionale care au anunțat că promisiunile guvernanților de a păstra aceeași finanțare ca în 2023 nu sunt suficiente pentru că sunt asigurați bani doar pentru primele șase luni din an, din august încolo fiind promisă o rectificare bugetară care să vină cu sume complementare.

Sursele ziarului nostru explică că în Iași medicii de familie încă iau în calcul să protesteze, dar că o astfel de mișcare ar urma să aibă loc după data de 24 ianuarie. Informația nu a putut fi confirmată cu președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie, filiala Iași. Însă președintele organizației, SNMF, din București-Ilfov, a precizat pentru „Ziarul de Iași” că la nivelul capitalei nu se va mai protesta momentan.

„Nu mai are rost, pentru că obiectul pe care l-am solicitat s-a rezolvat. Asta nu înseamnă că nu rămânem vigilenți. Pentru cea de-a doua jumătate a anului s-a vorbit despre o rectificare bugetară, dar mai vedem. De aceea am spus că nu mai are rost, am discutat cu colegii de la patronat, cu boardul și cu asociația care reprezintă medicii din ambulatoriu și am decis că nu vom mai face acest protest. Mai ales că în București sunt programate zilele acestea și alte proteste, și exista riscul să nu putem obține autorizație. Dar cum obiectul protestului nu mai este, nu are rost să ne aștepte pacienții în cabinete în timp ce noi suntem în stradă”, a declarat dr. Sandra Alexiu. 

Comentarii