Medicii din Iași către bolnavii non-COVID: Nu vă fie teamă! Veniţi la spital!

joi, 13 august 2020, 02:00
2 MIN
 Medicii din Iași către bolnavii non-COVID: Nu vă fie teamă! Veniţi la spital!

49 de noi infectaţi a avut judeţul Iaşi raportaţi de către Institutul Naţional de Sănătate Publică. În acelaşi timp, alţi 60 de pacienţi au fost externaţi. În ultima situaţie, nu ştim însă câţi pozitivi la cerere, câţi negativi după test.

Deja la Spitalul Militar Iaşi, unitate medicală suport COVID recent intrată în luptă, au fost transferaţi peste 10 pacienţi. Este motivul pentru care conducerea Spitalului de Boli Infecţioase a declarat că decizia privind intrarea Spitalului Militar în circuit a fost ca o gură de oxigen. O mare problemă există însă de luni de zile în celelalte spitalele. Frica de infectare cu SARS COV 2 îi obligă pe bolnavii non-Covid, cei de alte patologii, cardiovasculare, renale, oncologice şi altele, să ţină distanţa de gardul spitalului.

„Încurajăm pacienţii să vină pentru internări de zi cu programare. Spitalul Sfântul Spiridon funcţionează normal pentru acest tip de internări. Pentru internările continue se asigură distanţă între paturi, deci capacitatea este redusă la jumătate. În rest, pacienţii trebuie să vină să îşi facă internările de zi pentru a-şi face verificarea periodic. Să nu amâne controalele, să îşi facă controalele periodice! Pentru că altfel Unitatea de Primire Urgenţe va fi plină!“, a spus Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD/UPU Iaşi.

Mediciii au afirmat că există o continuă deteriorare fizică, dar şi psihică, remarcată de-a lungul pandemiei, la nivelul întregii populaţii.

„Bineînţeles că, pe perioada pandemiei sau pe perioada stării de urgenţă, starea de sănătate a bolnavilor s-a deteriorat, şi nu numai a celor care au fost diagnosticaţi cu COVID-19. În primul rând, măsurile de distanţare socială au fost măsuri care ne afectează atât starea de sănătate fizică, oamenii mănâncă mai mult, stau singuri, şi, de asemenea, starea de sănătate mentală, pentru că măsurile de distanţare socială au aici efect, şi sunt sigur că au existat probleme grave“, a declarat Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor.

VEDEȚI ȘI:

Gravidele, noua țintă a COVID-19. Zile teribile la Maternitatea „Elena Doamna“ din IaşiAICI

Comentarii