Metoda hoţilor de profesie: cum reuşesc să intre fără chei, să fure ce este de valoare în casă şi să iasă închizând la loc uşile

joi, 27 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 Metoda hoţilor de profesie: cum reuşesc să intre fără chei, să fure ce este de valoare în casă şi să iasă închizând la loc uşile

Doi hoți „profesioniști” și-au făcut un obicei din golirea locuințelor de bijuteriile proprietarilor. În locuința liderului, anchetatorii au găsit un adevărat arsenal de unelte care le permiteau să intre în apartamente fără a lăsa vreo urmă. Erau în stare chiar să încuie la loc ușa, în urma lor. În următorii ani, cei doi vor putea preda „cursuri de specialitate” în spatele gratiilor.

Un prim jaf reținut în sarcina lor de anchetatori a fost organizat în plin centrul Bacăului, pe bulevardul Unirii. Într-o vineri, pe 22 aprilie anul trecut, Loredana A. plecase la ora 10.00 la biserică, cu familia. La plecare, încuiase ușa de două ori. La întoarcere, în jurul orei 14.00, soțul femeii descuiase, tot de două ori. În locuință nimic nu era schimbat și nu se observa nicio urmă de răvășire. În seara următoare însă, femeia a verificat bijuteriile din dulapul din sufragerie și a observat că cea mai mare parte a lor dispăruse. Dintr-un sertar al noptierei, lipseau și 200 de lei. A doua victimă a hoților a fost o femeie din Iași, Andreea C. Aceasta și-a dus în dimineața zilei de 12 mai anul trecut fetița la grădiniță. Se întorsese acasă, plecând din nou în jurul orei 10.30 cu o prietenă la magazinul Pepco din Podul de Piatră, aproape de locuința sa. Se întorsese la ora 12.00. Liftul era blocat, așa că urcase pe scări. A găsit ușa apartamentului descuiată, iar în sufragerie, o fotografie aruncată pe jos. Verificase imediat dulapul în care își ținea valorile, constatând dispariția bijuteriilor și a unor sume de bani, în valoare totală de 15.000 lei.

Hoții au fost identificați în cele din urmă cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele video. Polițiștii au remarcat că unul dintre suspecții care fusese surprins deplasându-se spre blocul în care locuia Andreea C. și plecând de acolo avea aceeași particularitate a mersului ca și clientul unei case de amanet unde ajunseseră bijuteriile. În butucul încuietorii a fost găsit un fragment de folie de aluminiu, fapt ce le-a permis anchetatorilor să stabilească modul de operare și să restrângă cercul suspecților. S-a stabilit că hoții erau Kiss Imre Zoltan Csaba și Daniel Robert Irsai. La locuința acestuia din urmă a fost găsită o pereche de mănuși, în interiorul căreia se găseau o tijă metalică, două chei brute, o bucată de metal cu striații pe una din părți, alta cu un sistem mecanic de fixare și o cutie din plastic conținînd 11 bucăți de folie de aluminiu cu tăieturi pe partea mediană. Nu erau ale lui, ci ale lui Kiss Imre, care era liderul și care stabilea modul de operare.

Cei doi nu „lucrau” în weekend, pentru a nu risca să dea nas în nas cu proprietarii locuințelor sparte. Operau dimineața, până la ora 12.00, când luau o pauză, întrucât se putea întâmpla ca proprietarii să se întoarcă acasă la masă. Reluau „lucrul” la 13.00, întrerupându-l iar la 14.30, când se puteau întoarce copiii de la școală. Dacă se putea, lucrau din nou spre seară. Nu-și luau niciodată telefoanele cu ei, pentru ca mișcările să nu le poată fi urmărite. Pentru a intra în bloc, sunau la un număr oarecare de la interfon, prezentându-se drept muncitori ai unei firme de servicii. Kiss Imre alegea apartamentul, în timp ce Irsai aștepta un etaj mai jos. Apoi, Irsai urca la un etaj superior și bloca liftul, pentru a îngreuna sosirea vreunei persoane care să-i surprindă. Cu ajutorul ustensilelor pe care le avea asupra sa, Kiss Imre intra în apartament și în maxim 5 minute ieșea cu bunurile furate. După fiecare spargere, plecau la Târgu Mureș, unde locuia Kiss Imre, pentru a-și pierde urma.

Cei doi au fost trimiși în judecată pentru furt calificat și complicitate la această faptă. Kiss Imre era un hoț experimentat, fiind condamnat de cinci ori pentru furt calificat și tăinuire. Nici Irsai nu era înger, având la activ o condamnare pentru lovire sau alte violențe. Luând în calcul și antecedentele celor doi, magistrații Judecătoriei l-au condamnat pe Kiss Imre la 4 ani și 115 zile de închisoare, iar pe Daniel Irsai, la 4 ani de detenție. Apelurile declarate de cei doi au fost respinse de Curtea de Apel, condamnările devenind definitive. 

Comentarii