Militar exemplar dar orbit de pasiunea pentru amantă, judecat la Iaşi. Cariera lui s-a încheiat

joi, 11 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Militar exemplar dar orbit de pasiunea pentru amantă, judecat la Iaşi. Cariera lui s-a încheiat

Orbit de pasiune, un militar a ajuns să-şi şantajeze şi ameninţe iubita pentru a o determina să nu încheie relaţia. Şi-a pus în cele din urmă ameninţările în aplicare, punând-o pe femeie, căsătorită şi având copii majori, într-o situaţie penibilă în faţa propriei familii. Adus în faţa judecătorilor Tribunalului Militar ieşean, subofiţerul va rămâne liber, dar cariera lui s-a încheiat.

 

Plutonier major în cadrul unei unităţi militare din Bacău, Mircea Bleandă divorţase, copilul minor rămânând în grija fostei soţii. După divorţ, Bleandă s-a mutat în octombrie 2022 într-un cămin-garnizoană. Aici a cunoscut-o pe C.C., care ocupa funcţia de administrator al căminului. Relaţia de amiciţie dintre cei doi s-a transformat într-una mult mai serioasă, deşi femeia era căsătorită şi avea doi copii majori. În timpul întâlnirilor intime derulate preponderent în incinta căminului, bărbatul a realizat şi fotografii, prezentându-şi iubita dezbrăcată sau întreţinând raporturi sexuale.

Totul a decurs normal până în luna mai a anului trecut, când femeia i-a cerut iubitului o perioadă de pauză. Unul dintre fiii săi urma să se căsătorească, iar C.C. voia să se ocupe de organizarea nunţii. Bleandă a refuzat, cerându-i femeii să continue relaţia. Pentru a fi mai convingător, el a ameninţat-o pe femeie cu moartea şi cu darea în vileag a relaţiei lor. I-a solicitat şi unei colege a iubitei sale să intervină pe lângă aceasta în sensul continuării relaţiei. Cum C.C. nu s-a lăsat convinsă, Bleandă a mers la sfârşitul lunii mai la domiciliul acesteia, povestindu-le copiilor femeii despre relaţia extraconjugală a acesteia şi arătându-le fotografii doveditoare. Câteva zile mai târziu, aproape de miezul nopţii, pe când femeia se afla în apartamentul său împreună cu soţul, amantul părăsit şi-a făcut apariţia şi a început să lovească cu pumnii şi picioarele uşa locuinţei, proferând ameninţări cu moartea la adresa femeii şi a familiei acesteia. Apoi, a lovit cu un cuţit pe care îl avea asupra sa, uşa apartamentului. În cele din urmă, unul dintre fiii lui C.C. a chemat poliţia. Bleandă a trebuit încătuşat şi a fost internat timp de trei zile la secţia de psihiatrie a Spitalului de Urgenţă Bacău. Nici după acest episod, plutonierul major nu s-a liniştit, rechizitoriul întocmit de procurorii militari consemnând că ameninţările au continuat încă două săptămâni.

În august anul trecut, Bleandă a fost trimis în judecată pentru şantaj, ameninţare, distrugere şi tulburarea liniştii şi ordinii publice. Magistraţii nu au avut nicio ezitare în a-l găsi vinovat de toate acuzaţiile. „Deşi inculpatul a experimentat o relaţie extraconjugală liber consimţită de fosta sa parteneră, acesta a decis că simpla manifestare de voinţă a numitei C.C. nu este suficientă pentru încetarea relaţiei. Mai mult, a considerat că proferând ameninţări şi adoptând comportamentul antisocial reclamat în prezenta cauză o va convinge să reia reporturile anterioare. Prin conduita sa, inculpatul a încălcat valorile sociale protejate de nu mai puţin de 4 texte de lege care incriminează acelaşi număr de infracţiuni. Faptul că partea civilă a fost subiectul activ al unui adulter nu este de natură să-i confere inculpatului, pe latură penală, circumstanţe atenuante”, au apreciat magistraţii Tribunalului Militar.

Aceştia au luat în calcul caracterizările emise de apropiaţi ai inculpatului, ca şi de superiorii săi, care îl descriau ca fiind un tată responsabil, o persoană civilizată şi un militar disciplinat. Bleandă a fost condamnat la doi ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Timp de doi ani, el nu va mai avea dreptul de a se apropia de victima sa ori de familia acesteia. De asemenea, el va trebui să plătească daune materiale în valoare de 3.000 de lei şi daune morale de 25.000 lei. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi contestată în faţa Curţii Militare de Apel. Dacă decizia judecătorilor ieşeni va fi confirmată de magistraţii bucureşteni, Bleandă va trebui să-şi caute un alt loc de muncă. Statutul de militar este incompatibil cu o condamnare, fie ea şi cu suspendare. 

Comentarii