Ministrul propus de PNL susţine că va repatria tezaurul de la Moscova

marți, 29 octombrie 2019, 13:45
2 MIN
 Ministrul propus de PNL susţine că va repatria tezaurul de la Moscova

Ministrul propus de PNL la Finanţe in guvernul Orban, senatorul Florin Cîţu, şi-a luat marţi angajamentul, la audierea sa în comisiile de specialitate, că va face paşi pentru repatrierea aurului de la Moscova. 

„Îmi iau un angajament, voi face tot ce îmi stă în putinţă să revigorez împreună cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu comisia comună româno rusă pentru repatrierea aurului de la Moscova”, a zis Florin Cîţu.   Tezaurul României (aur, lingouri, monede) a fost trimis în Rusia în timpul primului război mondial şi cea mai mare parte nu a fost restituită niciodată. În urmă cu trei ani,guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anunţa că instituţia pe care o reprezintă şi guvernele României nu au renunţat niciodată la recuperarea tezaurului de la Moscova, unde a fost trimis în perioada Primului Război Mondial, iar BNR va face în continuare toate demersurile pentru ca valorile înstrăinate să revină acasă.

Guvernatorul BNR a făcut un istoric al transferului tezaurului României în Rusia Ţaristă, aliată a României în Primul Război Mondial, începând din decembrie 1916, când o mare parte a României, inclusiv Capitala, a fost ocupată de către trupele Puterilor Centrale (Germania, Austro-Ungaria şi Bulgaria).   „În decembrie 1916, au plecat către Moscova 1.738 de casete cu aur ale BNR, în valoare de aproximativ 315 milioane de lei (cifra exactă – 314.580.456,84 lei), adică 91,32 tone, care au fost încărcate în 17 vagoane de tren“, a afirmat Isărescu.

Citiţi materialul integral pe adevarul.ro

Comentarii