Ministrul Transporturilor, ca o placă stricată atunci când e întrebat de A8

vineri, 21 decembrie 2018, 02:57
3 MIN
 Ministrul Transporturilor, ca o placă stricată atunci când e întrebat de A8

În timp ce preşedintele CJ vorbeşte de lansarea licitaţiei pentru actualizarea documentaţiei, Ministerul Transporturilor răspunde monoton şi cu mare întârziere interpelărilor parlamentarilor ieşeni: nu există finanţare. Primul termen din Legea Autostrăzii Unirii expiră la sfârşitul anului.

„Vrem ca anul viitor să avem un constructor pentru şoseaua de centură – care se discută la trei benzi pe sens. În ianuarie-februarie se va ridica pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, n.r.) revizuirea studiilor de fezabilitate la Autostrada A8“, a declarat preşedintele CJ Iaşi, într-o conferinţă de presă.

Maricel Popa a făcut afirmaţiile pe fondul unui adevărat bombardament al aleşilor ieşeni asupra Ministerului Tran­sporturilor pe subiectul realizării autostrăzii spre Tg. Mureş şi a altor artere rutiere din aceeaşi categorie.

Astfel, ministrul Lucian Şova a răspuns pe 19 noiembrie unei interpelări adresate de Costel Alexe pe 18 iunie, în legătură cu finanţarea autostrăzii Co­marnic-Braşov. La acel moment, mi­nistrul spunea că, în ce priveşte modalitatea de realizare, „urmează să fie adoptate decizii la nivel guvernamental“ şi că parteneriatul public privat nu exclude fondurile europene nerambur­sabile alocate prin Programul Operaţio­nal Infrastructură Mare 2014-2020.

Marius Bodea a avut, în această se­siune parlamentară, două interpelări pe A8 şi una pentru şoseaua de centură. Una singură, expediată însă pe 13 iunie, a primit răspuns, pe 22 octombrie, care precizează că „nu sunt fonduri alocate pentru A8 conform Legii Bugetului de Stat nr. 2/2018“.

Silviu Macovei nu poate să aibă pretenţii de răspuns prea curând la întrebarea sa de pe 6 noiembrie legată de intenţia Ministerului Transporturilor de a modifica Master Planul General de Transport prin schimbarea ordinii priorităţii tronsoanelor de autostradă.

Tot în octombrie, în ziua de 16, a primit răspuns şi Petru Movilă la o interpelare de pe 13 iunie legată de reactualizarea studiilor de fezabilitate pentru A8. Răspunsul e constant: nu sunt bani. Cel mai prolific parlamentar ieşean pe acest subiect dincolo de legea pe care a iniţiat-o, Movilă este autor a nu mai puţin de 12 interpelări pe subiectul autostrăzii şi al uneia pe tema şoselei de centură pe parcursul acestui an.

Dumitru Oprea are o interpelare formulată în 25 septembrie, însă fără răs­puns.

În schimb, Ministerul Transpor­turilor răspunde în mai puţin de o lună la o întrebare privind trenurile dinspre Iaşi spre Litoral şi spre alte staţiuni turistice.

Cel mai precis răspuns

Varujan Vosganian a ales o altă cale să afle noutăţi despre proiectul A8: a întrebat-o pe Viorica Dăncilă. Aceasta a redirecţionat solicitarea către Ministerul Transporturilor, iar ministrul Lucian Şova a răspuns ceva mai repede, în mai puţin de două luni. Răspunsul, mai precis decât celelalte, menţionează anul 2025 pentru finalizarea autostrăzii A8 şi, interesant, anul 2019 pentru podul de la Ungheni – blocat în prezent pe o chestiune de mediu.

Mai puţin de o lună i-a trebuit unei interpelări similare a senatorului Vasilică Toma să primească răspuns de la ministrul Şova. Răspunsul e relativ acelaşi dat deputatului Vosganian, doar că menţionează necesitatea identificării surselor de finanţare pentru realizarea documentaţiei autostrăzii.

În schimb, curiozitatea lui Victorel Lupu, coleg de partid cu Toma, care a întrebat pe 15 octombrie în ce stadiu se află proiectul, a rămas fără răspuns până azi.

Între timp, Cătălin Urtoi, unul dintre liderii Asociaţiei „Împreună pentru A8“, a remarcat că au trecut trei săptămâni de la intrarea în vigoare a Legii Autostrăzii Unirii şi că nu s-a făcut nimic. El face referire la articolul 4, care precizează că „Ministerul Transporturilor va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, procedurile necesare pentru realizarea obiectivului de investiţii «Autostrada Unirii»“.

Comentarii