Minune mare la juniori: Poli Iaşi e pe primul loc într-o grupă a Cupei României

joi, 02 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Minune mare la juniori: Poli Iaşi e pe primul loc într-o grupă a Cupei României

Activitatea juvenilă a Politehnicii Iaşi a fost în mare suferinţă în ultimii ani, scandalurile ţinându-se lanţ la Centrul de Copii şi Juniori. Acuze de taxe încasate la negru şi subiectivisme în activitatea zilnică, antrenori clasaţi pe ultimele locuri în ţară la examenul de admitere la licenţa A, eşecuri la scoruri astronomice ori nelansarea niciunui jucător la echipa mare, chiar şi când aceasta a avut ca obiectiv menţinerea în Liga a II-a, au fost ştirile venite dinspre pepiniera lui Poli.

Şi în acest sezon lucrurile au scârţâit serios, atât în ceea ce priveşte parcursul din campionat, cât şi al produselor livrate echipei mari, silită să importe în continuare jucători până şi de la echipe din eşalonul trei.

În Liga de Tineret şi Liga Elitelor U 17 Poli a ajuns în play-out, iar echipa de U 16, care a prins play-off-ul într-un campionat în care în prima grupă valorică participă un număr dublu de echipe faţă de primele două categorii de vârstă, a încasat o bătaie soră cu moartea la Bacău, 0-16! La aceeaşi categorie de vârstă, o altă echipă locală, LPS, a cedat acasă cu 0-11 în faţa Sepsi Sfântu Gheorghe!

Dacă în campionat lucrurile sunt în mare suferinţă, în Cupa României lucrurile stau, deocamdată, bine.

În primele partide oficiale ale anului, disputate pe Stadionul Tineretului, la finalul săptămânii trecut, în cadrul etapei a III-a a competiţiei, primele două formaţii ieşene de juniori s-au impus în faţa FC Botoşani.

Juniorii sub 18 ani au trecut de echipa din nordul Moldovei cu 2-1, după ce oaspeţii au condus la pauză. Reuşitele trupei antrenate de Adi Cotan au fost semnate de fotbalişti care s-au antrenat în ultima perioadă alături de echipa mare, Diego Fărcaş şi Robert Niamţu. Poli, care a bifat astfel primul succes în Cupă, a urcat pe locul IV al clasamentului Grupei A – Est, cu 4 puncte, două mai puţine decât FC Botoşani, Rapid Bucureşti şi CSA Steaua Bucureşti. Pe ultimele poziţii sunt Petrolul Ploieşti (3 puncte) şi LPS Buzău (1 punct).

Juniorii sub 17 ani au trecut lejer de echipa botoşăneană, cu 3-1, după ce gazdele au condus cu 3-0 la pauză, graţie reuşitelor lui Ciobanu (2) şi Plămadă. Formaţia antrenată de Bebe Manole a urcat astfel pe primul loc al Grupei A – Est, cu 7 puncte. Iaşi e urmat de Rapid (5), CSA Steaua (4), Petrolul (4), Botoşani (3) şi LPS Buzău (1).

Ambele grupări locale au şanse de a se califica în faza următoare a competiţiei, semifinale grupe, în care, conform oficialilor Politehnicii, se vor confrunta primele două clasate din cele patru grupe ale Cupei. Celelalte sunt B Est, care se va încrucişa cu A Est, A Vest şi B Vest.

Misiunile grupărilor ieşene de a ajunge în primele opt cluburi din ţară în Cupa României sunt însă complicate de vreme ce duminică vor juca în deplasare, cu Rapid, iar duminica viitoare, în ultima etapă (nu se joacă tur-retur în grupele Cupei), acasă, cu Steaua.

În ceea ce priveşte echipa sub 16 ani a Politehnicii (antrenor: Ciprian Brighiu), aceasta a fost eliminată în XVI-imi, primul tur (la acest nivel se joacă în sistemul clasic al Cupei), după un eşec usturător, 0-7 cu FCSB. Mai trebuie precizat că Liga de Tineret şi Liga Elitelor U 17 se reiau pe 19 martie, Liga Elitelor U 16 pe 18 martie, iar Liga Elitelor U 15 pe 12 martie.

Comentarii