Motiv de pelerinaj: Moaştele Sf. Nichifor Leprosul, aduse la o mănăstire din zonă

miercuri, 05 august 2020, 01:50
2 MIN
 Motiv de pelerinaj: Moaştele Sf. Nichifor Leprosul, aduse la o mănăstire din zonă

Acestea au fost primite de călugăriţele de la Paltin – Petru Vodă, lăcaş situat la mai puţin de 150 km de municipiul Iaşi, în Neamţ

 

Mănăstirea Paltin – Petru Vodă din Arhiepiscopia Iaşilor, din judeţul Neamţ, a primit un fragment din moaştele Sfântului Nichifor Leprosul, făcătorul de minuni. Moaştele au fost dăruite de către părintele Simon de la schitul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon din Grecia, la rugămintea maicii stareţe de la mănăstirea Paltin, stavrofora Justina Bujor, potrivit doxologia.ro.

Astfel, credincioşii vor putea să se închine în perioada următoare la aceste moaşte ale sfântului care s-a născut în insula Creta. Potrivit scrierilor creştine, Cuviosul Nichifor Leprosul a fost parte a unei familii de ţărani evlavioşi şi a rămas orfan de mic. La 13 ani acesta ar fi făcut lepră, iar pentru a scăpa de izolarea definitivă acesta ar fi plecat în Egipt. La 24 de ani a ajuns la o aşezare de leproşi din Hios, unde a fost tuns monah. Vreme de 41 de ani, deşi era afectat de boală, acesta a dus o viaţă sfântă. Apoi, în 1947, leprozeria din Hios s-a închis, iar cuviosul a fost mutat la Spitalul Sfânta Varvara din Atena, fiind deja orb şi ţinut la pat. A murit la 74 de ani, iar mai târziu au fost descoperite moaştele sale, despre care se spune că au vindecat nenumăraţi credincioşi. Patriarhia Ecumenică a hotărât în 2012 canonizarea sfântului, acesta fiind prăznuit pe 4 ianuarie, ziua adormirii sale către Domnul.

Comentarii