Nesiguranţa în stradă, pe primul loc. Care sunt cele mai preocupante probleme ale tinerilor ieşeni

luni, 06 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Nesiguranţa în stradă, pe primul loc. Care sunt cele mai preocupante probleme ale tinerilor ieşeni

Patruzeci de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani din treisprezece licee din judeţul Iaşi au parcurs timp de trei luni un program prin care au dobândit noi perspective asupra comunităţii, carierei şi viitorului lor. Proiectul „YOUTH CAFE – Spaţiu creativ de suport şi oportunităţi pentru tineri din municipiul Iaşi” a avut ca scop dezvoltarea personală şi profesională a tinerilor.

Proiectul a debutat cu un proces de evaluare a nevoilor tinerilor, care a relevat interesele acestora. Principalele domenii de interes ale tinerilor, care au fost identificate, sunt voluntariatul (78,9%), autocunoaşterea şi dezvoltarea personală (76,3%), antreprenoriatul (60,5%), educaţia financiară (57,9%) şi dezvoltarea abilităţilor civice (55,3%).

„Mulţi dintre tinerii din România au un potenţial extraordinar care are nevoie de a fi descoperit şi exploatat. Tinerii ar trebui să fie nu doar arhitecţii propriilor vieţi dar şi să aducă o contribuţie pozitivă în comunitate şi în societate iar pentru asta au nevoie de acces la spaţii de învăţare şi suport. Acestea sunt doar câteva din premisele de la care am plecat pentru a construi proiectul «YOUTH CAFE – Spaţiu creativ de suport şi oportunităţi pentru tineri din municipiul Iaşi»“, a precizat managerul de proiect, Beatrice Darie.

Rezultatele proiectului

Douăzeci şi trei de tineri au participat la prima ediţie a taberei „Youth Camp – Tabără de leadership şi soluţii creative pentru tineri”, desfăşurată pe parcursul a cinci zile. În cadrul acestei tabere, tinerii au identificat şi prioritizat problema lipsei de siguranţă pe străzi în comunitatea lor şi au dezvoltat soluţii creative pentru această problemă. Aceste soluţii vor fi implementate în cursul anului şcolar, cu implicarea lor activă.

De asemenea, 30 de tineri au participat la şase ateliere de învăţare şi dezvoltare în domenii precum voluntariatul, educaţia financiară, dezvoltarea de jocuri şi aplicaţii IT, public speaking şi autocunoaşterea. Aceste ateliere au fost susţinute de cinci mentori care au ajutat tinerii să-şi extindă cunoştinţele şi să-şi dezvolte abilităţile.

În plus, pentru a sprijini parcursul şcolar, patruzeci de tineri au primit pachete educaţionale, incluzând rechizite şcolare şi cărţi de dezvoltare personală.

Proiectul Fundaţiei Bethany pentru tinerii din Iaşi

„YOUTH CAFE – Spaţiu creativ de suport şi oportunităţi pentru tineri din municipiul Iaşi” a fost implementat în perioada 1 august – 31 octombrie 2023 şi a beneficiat de o co-finanţare de la Consiliul Local Iaşi în valoare de 60.030 lei.

Acest program a fost iniţiat de Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany, o organizaţie non-guvernamentală cu 27 de ani de activitate în România, care urmăreşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate, în special a copiilor şi tinerilor, prin oferirea de servicii sociale şi promovarea practicilor profesioniste în asistenţa socială. 

Comentarii