Noi nume câştigătoare la concursul de directori pentru şcolile și liceele din Iași

sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 03:01
4 MIN
 Noi nume câştigătoare la concursul de directori pentru şcolile și liceele din Iași

Concursul pentru funcţiile de director şi director adjunct se apropie de final, urmând ca toate interviurile să se încheie pe 6 decembrie. Chiar dacă doar o parte dintre aceste interviuri au avut loc deocamdată, iar deciziile de numire vor veni de la Ministerul Educaţiei pe 22 decembrie, conform metodologiei de concurs, rezultatele la unele dintre cele mai importante şcoli din judeţ se cunosc deja, cel puţin la nivel şcolilor. Pot apărea însă schimbări, având în vedere că cei care au candidat pentru funcţiile de director şi director adjunct pot contesta rezultatele iniţiale. Pe lângă numele noilor directori, primele rezultate la proba de interviu arată însă şi o realitate mai puţin plăcută: candidaţi la această funcţie, o parte dintre ei care au ocupat şi în trecut funcţia de director, nu au reuşit să obţină note peste 7, iar alţii nici măcar note peste 5.

Atenţia pentru cine va obţine pe viitor funcţia de director, mai ales la instituţiile de învăţământ cele mai cunoscute din Iaşi, este una crescută. Astfel, chiar dacă se vehiculează că în cele mai multe şcoli vor rămâne cam aceleaşi nume pe scaunul directorial, existând unele schimbări la nivelul adjuncţilor, mai pot apărea şi surprize.

În cursul zilei de ieri a avut loc interviul pentru posturile de director şi director adjunct la Colegiul „Alecsandri”, iar potrivit surselor Ziarului de Iaşi numele au rămas neschimbate. Astfel, actualul director, prof. Gheorghiţă Nistor, ar fi obţinut nota 9,80 la proba de interviu, iar director adjunct ar urma să rămână prof. Mihaela Ionescu, care a luat 10 la proba de interviu.

La Şcoala Gimnazială „B.P. Haşdeu”, potrivit surselor „Ziarului de Iaşi”, s-a depus o contestaţie. La nivelul instituţiei au existat trei candidaturi pentru funcţia de director, notele la interviu fiind 7,80, 8,80 şi 9.00.

La Liceul „Cantemir”, la conducerea şcolii va rămâne, potrivit unor informaţii de la nivelul şcolii, Anca Dimitriu, cea care a ocupat până în prezent funcţia.

O schimbare ar urma să aibă loc la conducerea Colegiului „Octav Băncilă”, unde, potrivit surselor „Ziarului de Iaşi”, funcţia de director va fi ocupată de Florian Irina, iar cea de adjunct, de Marian Anton.

O schimbare va avea loc şi la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi unde, potrivit primelor informaţii, funcţia de director va fi ocupată de un cadru didactic din afara şcolii. Pentru această funcţie au existat trei candidaturi, doi candidaţi luând nota 8, iar al treilea 8,20.

La Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu” se cunosc numele noilor directori, nefiind anonimizate candidaturile, Sabina Manea obţinând 9,80 la interviul pentru funcţia de director, iar Forgaci Maria nota 9,20 pentru funcţia de adjunct.

Cele mai mici note din judeţ

Concursul pentru funcţia de director de şcoală a arătat că în cadrul unor instituţii de învăţământ din judeţ există şi profesori care au avut pretenţia să devină directori de şcoală, dar nu au reuşit să obţină nici măcar note peste 5, fiind înregistrate chiar şi note de 2. De asemenea, în câteva cazuri este vorba de unici candidaţi care nu au reuşit să obţină note peste 7, întrebările din cadrul probei de interviu urmărind să scoată în evidenţă abilitatea viitorului director în rezolvarea problemelor uzuale pe care le-ar putea întâmpina în activitatea sa.

Printre cele mai „dezastroase” exemple se numără unicul candidat de la Şcoala Strunga, care a obţinut 2,80. De asemenea, unicul candidat de la Şcoala Mironeasa are doar 5,20 la interviu, cel de la Şcoala Bosia a luat 6,40, unicul candidat de la Liceul Tehnologic Agricol Miroslava a luat nota 6,25 la interviu, iar candidatul pentru funcţia de adjunc de la Şcoala Valea Seacă a obţinut 5. La Liceul „Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei unul dintre candidaţi a luat nota 5 pentru funcţia de director adjunct, deşi obţinuse 7,20 pentru interviul susţinut pentru funcţia de director. Unul dintre puţinii candidaţi care nu şi-au anonimizat numele, Corduneanu Doina, care a candidat pentru funcţia de director la Şcoala Larga Jijia, a obţinut 5,60. Aceasta are nota cea mai mare, contracandidatul neprezentându-se la interviu. Corduneanu Doina a luat 6,60 şi la interviul pentru funcţia de director de la Liceul Tehnologic Vlădeni, însă contracandidatul s-a descurcat mult mai bine, obţinând aproape 9. La Şcoala Vânători, candidaţii la funcţia de director adjunct au obţinut 5,60, respectiv 6,40. Cel care a candidat la funcţia de director a obţinut însă 9, iar  la Şcoala „Ibrăileanu” Tg. Frumos un candidat la funcţia de director a luat nota 6, contracandidatul punctând însă nota maximă. Lipşa Mitică Ovidiu, care a candidat la funcţia de director la Şcoala „Axinte Uricariul” a luat 5,40, unicul canidat de la Şcoala Cozmeşti a luat 5,60, iar unul dintre candidaţii de la Liceul „Dimitrie Leonida” Iaşi a luat nota 6. La Clubul Sportiv Şcolar „Unirea” Iaşi, candidatul Clapon Claudiu a obţinut doar 5,40. Clapon a obţinut 7 pentru funcţia de adjunct, fiind şi aici depăşit de un contracandidat.

Un alt exemplu negativ este şi Şcoala Profesională Holboca, care va avea directori cu note sub 7, cei doi candidaţi pentru funcţia de director şi de adjunct luând 6,80, respectiv 5,40. Pe lângă rezultatele slabe enumerate anterior, au existat numeroase cazuri de candidaţi care nu s-au prezentat, fiind vorba de aproximativ 50 de cadre didactice care nu au mai ajuns la proba de interviu pentru director sau director adjunct deşi s-au înscris în competiţie.

Comentarii