O cutumă stabilită de Papa Francisc, respectată şi la Iaşi: bunicii şi vârstnicii, celebraţi duminică în Dieceza catolică

sâmbătă, 22 iulie 2023, 01:50
2 MIN
 O cutumă stabilită de Papa Francisc, respectată şi la Iaşi: bunicii şi vârstnicii, celebraţi duminică în Dieceza catolică

Creştinii catolici din Dieceza de Iaşi se pregătesc să celebreze, în ultima duminică din luna iulie, buniciii şi vârstnicii, conform unei cutume stabilite de Papa Francisc din 2021. Sărbătoare a fost stabilită în preajma celebrării sfinţilor Ioachim şi Ana, pe 26 iulie, şi este o zi mondială ţinută de întreaga comunitatea catolică. Şi la Iaşi se va sărbători pe 23 iulie, duminică, iar PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, invită întreaga comunitate catolică să îşi îndrepte privirea către aceste categorii.

„Atenţia faţă de bunici şi vârstnici nu este doar un act de recunoştinţă şi afecţiune, ci şi o necesitate pentru a construi o societate mai umană şi mai fraternă. Sfântul Părinte Papa Francisc, încă de la începutul pontificatului său, ne-a invitat să recunoaştem valoarea lor în transmiterea credinţei şi speranţei către noile generaţii. În mod special, ne amintim cuvintele pe care le-a rostit la Iaşi, la 1 iunie 2019: «Odată ce creşti, să nu uiţi de mama ta şi de bunica ta şi de acea credinţă simplă şi robustă care le caracteriza şi le dădea putere şi perseverenţă pentru a merge mai departe, fără a se descuraja»“, a spus PS Iosif Păuleţ, într-un mesaj adresat comunităţii.

Acesta a precizat că este datoria tuturor să îi ajutăm să nu se simtă pasivi şi inutili în cadrul comunităţilor noastre, ci, dimpotrivă, parte integrantă şi preţioasă a familiei creştine.

„Ca păstor al Diecezei de Iaşi, vă îndemn pe toţi din toată inima să iubiţi şi să preţuiţi bunicii şi vârstnicii, ajutându-i să ne ajute. Să încercăm fiecare dintre noi în această lună să facem cel puţin o bucurie unei persoane înaintate în vârstă: o vizită, un dar, o rugăciune. Dar mai ales, să încercăm să-i ascultăm cu răbdare şi să ne deschidem inimile în faţa mărturiilor de viaţă şi de credinţă pe care doresc să ni le transmită”, a mai completat episcopul de Iaşi. 

Comentarii