O gașcă de hoți, minori, cu opt clase, a spart şi a jefuit de două ori aceeași casă nelocuită din Horpaz

joi, 03 august 2023, 01:50
3 MIN
 O gașcă de hoți, minori, cu opt clase, a spart şi a jefuit de două ori aceeași casă nelocuită din Horpaz

O gașcă de hoți a spart de două ori aceeași casă nelocuită din Horpaz. Întâi au furat unelte de tot felul, iar a doua oară, încurajați de succes, au golit casa de orice mai rămăsese cât de cât valoros. Fiind însă minori sau abia deveniți majori, au scăpat ieftin.

Cei cinci hoți trimiși în judecată pentru furt calificat aveau ca puncte comune lipsa oricărei ocupații și faptul că abia reușiseră să termine 8 clase. Pe 8 decembrie 2021, Ștefan Șfichi, la acea dată încă minor, Ilie Buga și Iulius Chiriac s-au întâlnit într-un magazin de pe raza satului Horpaz. În timpul discuțiilor, Șfichi le-a spus celorlalți doi că a găsit „un pont pentru furat la o casă nelocuită”.

Au stabilit să se întâlnească din nou în cursul serii, lângă același magazin, pentru a trece la fapte. În jurul orei 1.00, Buga și Șfichi au forțat și escaladat un geam al casei vizate. De acolo, cei doi au furat un fai, un rotopercutor, un fierăstrău circular, un aparat de sudură, două binocluri, o cameră de filmat, un casetofon auto, dar și niște butoni de cămașă.

Cei doi nu au fost intimidați de faptul că imobilul se afla situat într-o zonă relativ dens construită. De altfel, în stradă, paza era asigurată de Chiriac, și el în vârstă de 17 ani la acea dată. El i-a și ajutat pe hoți să scoată din curte bunurile furate și să le transporte la locuința lui Șfichi. După trei zile, au vândut o parte a bunurilor cu 700 de lei.

După 10 zile, tot în cursul nopții, Laurențiu Stanciu, Șfichi, care abia își serbase majoratul și Fernando Stănescu (17 ani) au escaladat iar un geam, pătrunzând în aceeași casă. De această dată, au sustras un cuptor cu microunde, o cafetieră, o bicicletă, un șlefuitor, un motor pentru grătarul electric, mai multe discuri pentru polizor și fai, un compresor de aer, un prelungitor și un televizor. Au avut nevoie de două ture de transport pentru a duce toată marfa în ascunzătoare. Valoarea bunurilor furate a fost estimată ulterior de păgubit la un total de 13.600 lei.

Transportul bunurilor a fost suprins de camerele video din zonă. În plus, unul dintre hoți a mărturisit unui potențial client faptul că furase bunurile oferite spre vânzare. Hoții au putut fi identificați și trimiși în judecată. Majoritatea bunurilor au fost recuperate, cu excepția cafetierei. În fața magistraților Judecătoriei, hoții și-au recunoscut faptele.

Acest lucru, vârsta fragedă și valoarea considerată redusă a prejudiciului, le-a adus pedepse relativ ușoare. Dintre hoți, doar Buga se mai confruntase cu legea penală, pe când era încă minor. Acesta a fost condamnat la un an și o lună de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

În sarcina lui Chiriac a fost stabilită măsura educativă a supravegherii pe o perioadă de 6 luni, iar Stănescu urmează să fie asistat zilnic pe o perioadă de 5 luni. Șfichi și Chiriac au fost condamnați la câte un an de închisoare, dar tot cu suspendarea executării pe durata unui termen de încercare de 2 ani. Sentința a fost contestată de procurori, procesul urmând să se reia în fața Curții de Apel, la sfârșitul lunii viitoare. 

Comentarii