O hoaţă care a returnat banii de teama camerelor video nu a scăpat de pedeapsă

joi, 12 august 2021, 01:50
2 MIN
 O hoaţă care a returnat banii de teama camerelor video nu a scăpat de pedeapsă

Camerele video au convins-o pe o hoaţă să devină subit cinstită. Deşi victima furtului nu a mai suferit până la urmă nicio pagubă, judecătorii au condamnat-o totuşi pe Nicoleta Popescu. E drept, cu suspendare.

În dimineaţa zilei de 14 ianuarie, I.O. s-a deplasat la un chioşc Fornetti din Tătăraşi. Şi-a plătit micile cumpărături şi a pus restul de 35 de lei în geanta pe care o avea asupra sa. În acel moment, dinspre trecerea de pietoni tocmai se apropia Nicoleta Popescu, însoţită de un bărbat.

Tânăra a observat cum I.O. îşi pune banii în geantă. S-a aşezat în stânga acestuia, prefăcându-se că se uită la vitrină şi şi-a introdus mâna stângă în geantă, sustrăgând banii.

Apoi s-a aşezat la rând, pentru a-şi cumpăra o cafea. După ce a plecat de acolo, însoţitorul i-a atras însă atenţia că magazinul are o cameră de supraveghere video exterioară şi a îndemnat-o să returneze repede banii bătrânului. Tânăra s-a conformat şi i-a înapoiat banii lui I.O., ca şi cum i-ar fi căzut.

Tânăra a fost trimisă în judecată pentru furt calificat, faptă pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare pe un termen cuprins între 1 şi 5 ani. Procurorii au invocat faptul că Popescu purta mască, aceasta fiind una dintre circumstanţele care transformă furtul simplu în furt calificat.

Încadrarea a fost respinsă însă de magistraţii Judecătoriei, care au apreciat că în condiţiile actualei pandemii, purtarea măştii sanitare nu poate fi considerată a fi mascare a feţei, în sens penal.

Ca urmare, au reîncadrat fapta ca furt, pentru care legea prevede închisoarea pe cel mult trei ani sau simpla amendă. Magistraţii nu au luat în considerare ca circumstanţă atenuantă faptul că tânăra returnase banii, dar au reţinut în favoarea ei faptul că nu mai fusese condamnată până acum şi că nu se sustrăsese urmăririi penale.

Ei s-au oprit asupra unei pedepse de 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa poate fi contestată în faţa Tribunalului. 

Comentarii