O mamă acuzată de abandon de familie: nu a plătit pensia alimentară pentru cinci copii

joi, 23 decembrie 2021, 02:50
2 MIN
 O mamă acuzată de abandon de familie: nu a plătit pensia alimentară pentru cinci copii

O ieşeancă a fost acuzată de fostul soţ de abandon de familie. Acesta a reclamat faptul că femeia nu a plătit nimic din pensia alimentară datorată pentru cei cinci copii rămaşi în grija bărbatului. Magistraţii Judecătoriei au achitat-o, dar verdictul va fi dat de Curtea de Apel, luna viitoare.

Dumitru H. şi Veronica P. au fost împreună aproape 15 ani. S-au căsătorit în 2009, dar cei şase copii s-au născut cu toţii înainte de acest moment. Căsnicia nu a rezistat prea mult, în august 2015 bărbatul cerând divorţul. Căsătoria a fost desfăcută oficial în octombrie 2017, când Tribunalul a decis ca cei cinci copii minori să rămână în grija tatălui, iar mama să fie obligată la plata unei pensii alimentare în valoare de o zecime din salariul minim net pentru fiecare. Conform legii, valoarea totală a pensiilor de întreţinere nu poate depăşi jumătate din venitul net al celui care le datorează.

Cu puţin înainte ca Tribunalul să se pronunţe definitiv cu privire la divorţ, Dumitru H. a făcut plângere penală împotriva soţiei sale pentru abandon de familie. Fapta este definită prin lege ca neplata, cu rea-credinţă, timp de trei luni, a pensiei de întreţinere. Conform primei sentinţe date în procesul de divorţ, pronunţate de Judecătorie şi confirmată ulterior de Tribunal, Veronica P. era datoare cu plata pensiei alimentare începând cu data la care fostul soţ introdusese acţiunea de divorţ. Până în septembrie 2017, femeia nu plătise nimic, aşa că Parchetul de pe lângă Judecătorie a decis trimiterea ei în judecată. Abandonul de familie este pedepsit cu închisoarea pe un termen cuprins între 6 luni şi 3 ani sau cu amendă.

Opinia procurorilor, că Veronica P. se face vinovată de abandonarea propriilor copii, nu a fost însă acceptată de magistraţii Judecătoriei. Aceştia au invocat acelaşi articol din Codul Penal folosit de procurori pentru a justifica trimiterea în judecată, ajungând practic la concluzia că anchetatorii nu citiseră tot paragraful. Astfel, termenul de trei luni de neplată a pensiei de întreţinere se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de stabilire a acesteia.

Chiar dacă femeia trebuia să plătească pensia de la data începerii procesului de divorţ, această obligaţie intra în vigoare doar de la data divorţului. Or, divorţul a devenit efectiv abia în octombrie 2017. Doar după această dată, femeia putea fi învinovăţită că nu a plătit nimic pentru perioada august 2015-septembrie 2017. Practic, magistraţii Judecătoriei au apreciat că Adrian H. făcuse plângerea penală prematur şi au decis achitarea Veronicăi P. La termenul de ieri al contestaţiei făcute de bărbat, Curtea de Apel a amânat pronunţarea definitivă pentru data de 21 ianuarie.

Comentarii