O nouă criză amânată în an electoral? Pacienţii nu vor plăti, în viitorul apropiat, consultaţiile la medicul de familie

joi, 01 februarie 2024, 23:10
2 MIN
 O nouă criză amânată în an electoral? Pacienţii nu vor plăti, în viitorul apropiat, consultaţiile la medicul de familie

Ieşenii pot sta liniştiţi: medicii de familie nu-i vor taxa pentru consultaţiile la cabinet, aşa cum s-a vehiculat în ultimele două săptămâni, şi nici nu vor intra în grevă. În şedinţa de Guvern care a avut loc la mijlocul acestei săptămâni, executivul s-a ţinut, până în prezent, de promisiunile făcute medicilor de familie, celor din ambulatorii şi stomatologilor: pentru 2024 se vor menţine cotele de finanţare din 2023. Iniţial, profesioniştii din sănătate avertizau public că urmează scăderi cu 30% a finanţării şi au ameninţat că vor protesta şi nu vor semna contractele cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Informaţia a fost confirmată în cursul zilei de ieri şi de CNAS: începând cu luna februarie, toate contractele medicilor din ţară expiraseră, şi trebuiau semnate altele noi. Cum negocierile au fost de succes, contractul cadru a fost modificat prin Hotărâre de Guvern şi valorile punctelor per capita şi pe serviciu vor rămâne la fel ca în semestrul al II-lea din 2023. Astfel, de la 1 februarie, contractele existente între furnizorii de servicii medicale şi casele de asigurări din teritoriu au fost prelungite prin acte adiţionale.

„S-a prevăzut explicit că în asistenţa medicală primară se decontează o singură consultaţie pe zi pentru o persoană, prin care este abordată în integralitate starea de sănătate a pacientului. Ca urmare a actului medical, medicul eliberează toate documentele necesare pacientului (reţete medicale, bilete de trimitere, recomandări etc.). La medicina dentară, în semestrul I al acestui an se va menţine aceeaşi sumă orientativă lunară pentru medicii stomatologi ca în semestrul al II-lea al anului trecut, respectiv 6.000 lei/lună pentru medicul specialist”, au transmis cei de la CNAS.

În asistenţa medicală spitalicească, durata spitalizării de zi a fost decisă la minimum două ore, cu excepţia unor servicii oferite pentru afecţiuni oncologice şi hemato-oncologice, cât şi cele oferite în camerele de gardă şi structurile de urgenţă din spitale. Aici, finanţarea nu se face din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Singura miză care a rămas în discuţie este ce se va întâmpla din semestrul al II-lea al anului 2024, fiindcă indicatorii de finanţare au fost aprobaţi pentru prima jumătate a anului. Reprezentanţii medicilor de familie au spus în trecut pentru „Ziarul de Iaşi” că li s-a promis că situaţia va fi continuată tot anul printr-o rectificare bugetară ce va veni în partea a doua a anului, dar aceştia sunt pregătiţi să reia protestele dacă nu se va ajunge la o soluţie.

Comentarii