O puşcă cu alice folosită pentru a lua cutiile de bere la ţintă i-a adus un an de închisoare

joi, 04 august 2022, 21:58
2 MIN
 O puşcă cu alice folosită pentru a lua cutiile de bere la ţintă i-a adus un an de închisoare

Un moldovean ar putea ajunge după gratii pentru că a uitat de puşca din portbagaj. Oprit pentru controlul de frontieră, Alexandru Climişin a spus că nu are nimic de declarat. Când a fost întrebat de puşcă, a răspuns că nici nu ştia că o are în maşină. Nu ştia nici că trebuia să declare arma la intrarea în România şi nici că ar fi trebuit să deţină o autorizaţei. Bărbatul riscă acum închisoarea pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi tentativă la contrabandă.

Incidentul a avut loc acum aproape cinci ani, dar cercetările s-au prelungit din cauza faptului că au trebuit efectuate de autorităţile din ambele ţări. Conform propriilor declaraţii, Climişin primise cadou în 2016, de la un cadru militar moldovean, o puşcă cu aer comprimat, de calibrul 4,5 mm, cu alice. Folosea arma, neletală, pentru a împuşca porumbei şi a trage la ţintă în cutii de bere. În după-amiaza zilei de 16 octombrie 2017, Climişin s-a prezentat la punctul de trecere a frontierei Sculeni, în Dacia sa aflându-se şi soţia şi fiul său. A trecut fără probleme de vameşii moldoveni, ajungând în vama românească. Aici, arma a fost descoperită în portbagaj, lângă un cărucior pentru copii. Arma de tir nu avea muniţie, dar acest fapt nu înlătura caracterul penal al faptei, mai ales că moldoveanul nu avea niciun fel de documente care să susţină legalitatea deţinerii armei.

Climişin a fost trimis în judecată, magistraţii Judecătoriei ieşene găsindu-l vinovat de ambele fapte de care fusese acuzat. Magistraţii au respins afirmaţiile moldoveanului, că nu ar fi cunoscut faptul că arma trebuia autorizată. „Dacă nu cunoştea că arma pe care o avea în portbagaj este supusă autorizării potrivit legislaţiei din România, inculpatul nu a procedat nici potrivit legislaţiei din Republica Molodva, care-i impunea să declare că deţine arma”, au precizat judecătorii. Aceştia au luat totuşi în considerare lipsa antecedentelor penale ale lui Climişin, orientându-se spre o pedeapsă relativ uşoară. L-au condamnat la 1 an de închisoare pentru tentativă la contrabandă şi 6 luni pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, rezultând o pedeapsă finală de 1 an şi 2 luni de închisoare. În plus, moldoveanului i s-a interzis să mai deţină arme timp de trei ani, iar puşca i-a fost confiscată. Sentinţa a fost atacată de Climişin, Curtea de Apel urmând să reanalizeze dosarul la sfârşitul lunii octombrie.

Comentarii