O treime din elevii ieşeni din mediul rural nu pot face şcoala online

marți, 26 mai 2020, 01:50
3 MIN
 O treime din elevii ieşeni din mediul rural nu pot face şcoala online

Ei nu au acces la internet sau nu au dispozitive ca să se conecteze.

Peste 11.000 de elevi din satele ieşene nu pot participa la lecţiile online fie din cauza lipsei accesului la internet, fie pentru că nu au acces la un dispozitiv care se poate conecta la internet.

Mai exact, conform cifrelor oferite senatorului Dan Lungu de către Ministerul Educaţiei, un total de 11.807 de elevi din satele ieşene nu au acces la internet, iar 10.964 nu au nici acces la un dispozitiv care se poate conecta la internet pentru a participa la lecţiile online în această perioadă.

În răspunsul oferit senatorului, Ministrul Educaţiei menţionează că, la nivelul judeţului Iaşi, în mediul rural, doar  72,19% dintre elevi au acces la internet, iar 73,91% au acces la un dispozitiv, telefon, tabletă, laptop sau calculator. Astfel, conform datelor oferite de minister, numai un total de 69,90% dintre elevi au acces şi la internet şi la un dispozitiv.

În ceea ce priveşte numărul exact de elevi, calculele au fost realizate conform numărului de elevi raportat la începutul anului şcolar, care arăta un număr de 53.104 de elevi, în mediul rural, din care a fost exclus însă numărul elevilor preşcolari, rezultând un număr de 42.170 de elevi vizaţi de Ministerul Educaţiei.

Mai mult, conform răspunsului oferit de Ministerul Educaţiei, 12% din totalul elevilor din România nu au în prezent acces la internet, şi tot 12% nu au acces la un dispozitiv cu care se pot conecta la internet, iar 22% dintre elevii din mediul rural din România nu au acces la internet, şi tot 22% care nu au calculator, laptop, tabletă sau smartphone.

În mediul urban, conform raportului, 6% dintre elevii din oraşele României nu au acces la internet şi 7% dintre ei nu au acces la un dispozitiv.

„Mă întristrează să văd că din nou sunt defavorizaţi copiii care nu au nicio altă vină decât aceea de a se fi născut la sat, în România. Ministerul Educaţiei a întocmit extrem de greu acest inventar, iar cifrele referitoare la numărul copiilor care nu pot sub nicio formă participa la şcoala online au apărut târziu. Mulţi dintre copii, fără să primească vreun ajutor la timp, vor renunţa poate la şcoală, iar o parte din vină e a ministerului care a venit prea încet cu soluţii pe care trebuie să şi-o asume“, a subliniat Dan Lungu.

Senatorul a demarat în această perioadă, ca parte a proiectului «Până hăt de carte!», o colectă la care pot participa ieşenii în cadrul căreia pot fi dăruite tablete, laptopuri, calculatoare sau smartphone-uri pe care nu le mai folosesc.

Acestea vor fi recondiţionate dacă este cazul de către voluntarii campaniei şi vor fi distribuite de către echipa proiectului în judeţul Iaşi. Până în prezent au fost strânse 13 laptopuri, 7 calculatoare, 4 tablete şi 3 telefoane, dintre care 11 dispozitive au ajuns deja la elevi din comunele Cotnari şi Ipate­le.

Donaţiile pentru elevii din satele ieşene pot fi făcute la sediul cabinetului parlamentar al senatorului, iar pentru detalii suplimentare poate fi contactată echipa proiectului la adresa de e-mail cabinet.senator.danlungu@gmail.com sau la numărul de telefon 0725321313.

Comentarii