Omul nostru de Finanţe

joi, 19 august 2021, 01:50
3 MIN
 Omul nostru de Finanţe

Noul nostru ministru de Finanţe, prietenul lui Cîţu şi favoritul lui Dan Voiculescu, e tot ce v-aţi dorit de la putere când aţi votat ultima oară. La mai mare.

În caz că nu mai ştii dacă votul tău a meritat sau ai luat iar ţeapă, iată-l pe noul ministru de Finanţe, propus de premierul Cîţu, validat ieri de PNL şi de preşedintele Iohannis. Numele lui e Dan Vîlceanu, are 42 de ani şi e un mare om de afaceri. Afaceri cu statul: 13 milioane de lei în ultimii trei ani. Dar să nu credeţi că ar fi ceva necurat la mijloc. Domnul Vîlceanu e din Gorj, iar în Gorj cu cine poţi să faci afaceri dacă nu cu companiile de stat din domeniul energetic. Cum ar fi, spre exemplu, Complexul Energetic Oltenia. Doar 18 contracte. E drept, pe lista din declaraţia de interese a domnului Vîlceanu mai apare şi o companie municipală din Timişoara, Colterm, şi chiar şi marele Romgaz, dar de-aici a ciupit destul de puţin, doar câteva sute de mii.

Deşi ar putea stârni suspiciuni, succesul în afaceri al domnului Vîlceanu e pe deplin meritocratic, pentru că e pur şi simplu ereditar. Dovadă: toate contractele cu statul sunt pe numele unei firme la care acţionar majoritar e chiar mama sa de 68 de ani. E drept, o firmă în care apare şi numele lui, chiar ca acţionar majoritar, e acum în insolvenţă cu datorii la bugetul de stat de cca. 400.000 de lei. Dar omul mai învaţă, că are de la cine. Plus că acum e ministru de Finanţe şi, implicit, şef peste ANAF, deci perspectivele sunt dintre cele mai măreţe.

Dar să nu creadă cineva că dacă firma lui e în faliment şi are datorii la stat, omul e acum vreun sărăntoc.

Pentru că, în afară de afacerile extrem de profitabile ale bătrânei sale mame, domnul Vîlceanu are deja 26.000 de metri pătraţi plus două case de locuit în Runcu, Gorj, două terenuri de 2600 metri pătraţi şi o hală de producţie închiriată pentru 130.000 de lei pe an în Timişoara. Plus vreo 70.000 de lei în conturi şi 731.000 de lei investiţi în titluri de stat.

Domnul Vîlceanu mai are însă o mare calitate în afară de gena câştigătoare în afaceri cu statul. E cu diversitatea, cu toleranţa, cu din astea care se caută acum. Omul nu se uită niciodată la culoarea partidului cu care lucrează sau în care intră la un moment dat. Poate fi oricare. Aşa se face că a trecut şi pe la PSD, chiar ca şef al organizaţiei judeţene de tineret a partidului condus atunci de Ponta, a trecut apoi la PDL ca secretar executiv, când partidul era la putere şi Băsescu preşedinte. Apoi la PNL, unde, e şi azi şi va mai fi, probabil, cât l-or ţine funcţiile şi contractele cu statul liberal.

Şi ca să vedeţi cât de inclusiv e omul, când era deja în PNL de câţiva ani, şi-a luat şi un pesedist ca cenzor în firma azi falimentară. Un anume Mihai Ritivoiu, actual consilier judeţean şi trezorier al PSD Timiş. Că, na, în politică nu trebuie să te strici cu niciun partid, că nu se ştie niciodată. Şi cu nicio televiziune. Motiv pentru care, omul nostru, şi de ieri şi al finanţelor ţării, e un abonat al talk-show-urile Antenei 3. Nelipsit de pe baricadele mediatice ale lui Dan Voiculescu în lupta cu corupţia, cum altfel. Şi vă daţi seama că, acum, în calitate de ministru al finanţelor va face tot posibilul să recupereze măcar câteva zeci de milione de euro din conturile lui Dan Voiculescu, bani pe care acesta îi datorează statului ca prejudiciu. Că de aia e preferatul domnului cu antene.

În final, sper că v-aţi lămurit. Noul nostru ministru de Finanţe, prietenul lui Cîţu şi favoritul lui Dan Voiculescu, e tot ce v-aţi dorit de la putere când aţi votat ultima oară. La mai mare.

Comentarii