De Sănătate

Punem punctul pe știi

Părinţii din Iaşi, informaţi de Ministerul Sănătăţii despre cum îşi pot vaccina gratuit copiii anti-HPV

sâmbătă, 25 martie 2023, 02:50
2 MIN
 Părinţii din Iaşi, informaţi de Ministerul Sănătăţii despre cum îşi pot vaccina gratuit copiii anti-HPV

În această perioadă, campania naţională de promovare a informării despre vaccinul anti-HPV a ajuns în judeţul Iaşi, iar zilele trecute s-au finalizat o serie de întâlniri pe acest subiect în localitatea Tomeşti. Campania este destinată oraşelor mici şi localităţilor din mediul rural, sub titulatura #HotărăştePentruViitor, fiindcă organizatorii consideră că informaţia medicală corectă şi completă ajunge mai greu în acele locuri.

„Iniţiativa #HotărăştePentruViitor s-a adresat direct părinţilor, prin întâlniri dedicate, unde aceştia au primit toate informaţiile necesare pentru a-i ajuta să ia decizia corectă privind sănătatea copiilor lor, dar şi cererea tip pe care să o depună la medicul de familie pentru accesarea programului de vaccinare anti-HPV. În paralel, campania s-a adresat şi întregii comunităţi locale, prin acţiuni de informare şi promovare a prevenţiei împotriva HPV”, au precizat organizatorii.

Campania a fost organizată de Fundaţia Renaşterea şi Asociaţia Mame pentru Mame, cu susţinerea Ministerului Sănătăţii şi a Institutului Naţional pentru Sănătate Publică, în parteneriat cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, cu sprijinul MSD şi Synevo.

În cadrul ultimei opriri a caravanei, cea de la Tomeşti, medici voluntari au susţinut mai multe sesiuni de informare, iar comunitatea de părinţi participantă a avut ocazia de a primi mai multe informaţii despre infecţia cu HPV şi despre metoda de prevenţie prin vaccinarea împotriva acestui virus, prin Programul Naţional de Vaccinare. De asemenea, în cadrul aceleiaşi întâlniri, părinţii au aflat despre importanţa depistării din timp a leziunilor colului uterin, prin programe de screening.

„Campania de informare s-a desfăşurat în contextul unei incidenţe de cancer cervical îngrijorătoare: România are o rată anuală de peste 3.300 de cazuri noi şi de peste 1.500 de decese noi ca urmare a acestui tip de cancer. De asemenea, riscul de îmbolnăvire şi de decese este peste media europeană, de o îmbolnăvire la 52 de femei, respectiv, un deces la 143 de femei (comparativ cu media europeană de o îmbolnăvire la 143 de femei şi un deces la 500 de femei)”, au mai punctat organizatorii.

Vaccinarea copiilor anti-HPV este gratuită, prin Planul Naţional de Vaccinare, dar nu este una dintre imunizările obligatorii, realizându-se la cererea părinţilor, prin medicul de familie. 

Comentarii