Patru şoferi, băuţi sau fără permis, primesc clemenţă de la judecători. Sunteţi de acord?

marți, 08 noiembrie 2022, 02:50
4 MIN
 Patru şoferi, băuţi sau fără permis, primesc clemenţă de la judecători. Sunteţi de acord?

Sfârşitul săptămânii trecute a fost de bun augur pentru şoferii care şi-au şters bocancii de legislaţia rutieră. Magistraţii Judecătoriei ieşene au pronunţat pe bandă rulantă condamnări cu amânare pentru şoferi băuţi sau fără permis. Amânarea aplicării pedepsei lasă vinovaţilor cazierul curat. Ei trebuie doar să aibă grijă ca timp de doi ani să nu mai încalce legea.

Un ieşean din Strunga a fost trimis în judecată pentru conducere sub influenţa alcoolului după ce fusese depistat mergând în serpentină pe DE 583, dinspre Iaşi spre Târgu Frumos. Fusese oprit de poliţiştii din Podu Iloaiei, iar testarea cu aparatul Dräger arătase că era băut. Analiza toxicologică atestase o alcoolemie de 1,15‰ în sânge.

Deşi pe drumul european se desfăşoară un trafic deosebit de intens, iar un eventual accident poate avea urmări tragice, magistraţii Judecătoriei au considerat că nu se impune o pedeapsă severă. Autorul era cunoscut ca o persoană responsabilă, corectă, iar o eventuală condamnare cu executarea în regim de detenţie „ar fi de natură să îi compromită şansele de reinserţie socială, fiind de preferat ca acesta să suporte rigorile pedepsei în sânul familiei”.

Judecătorii au apreciat şi că valoarea alcoolemiei era „medie spre mică”, decizând joi să amâne timp de doi ani aplicarea unei pedepse minime, de un an de închisoare.

În martie 2020, poliţiştii rutieri au observat în trafic, pe strada Ciurchi, un autoturism Audi, cu un comportament apreciat de ei ca suspect. I-au cerut să oprească, dar şoferul a accelerat, încercând să fugă. A pierdut însă controlul volanului şi a lovit un Ford Focus parcat. Şoferul a fost încătuşat şi condus la sediul Secţiei 4 Poliţie.

Aici, s-a constatat că nu era băut, dar că nu avea permis. Lipsa antecedentelor penale a fost singurul argument invocat de judecători pentru a dispune amânarea pedepsei de 1 an de închisoare.

Vârsta a fostul unul dintre argumentele expuse de judecători atunci când au amânat aplicarea vreunei pedepse şi în cazul unui lăcătuş-mecanic. Acesta fusese oprit pe bulevardul Primăverii, având o alcoolemie de 1,06‰. Poliţiştii au reţinut că şoferul era „uşor agitat, uşor incoerent”.

Judecătorii au remarcat însă că la 62 de ani, posedând permis de peste 30 de ani, şoferul comisese doar 7 contravenţii rutiere, niciuna însă în legătură cu alcoolul.

„De asemenea, instanţa are în vedere şi perioada care a trecut de la săvârşirea faptei, de aproape 4 ani, perioadă în care inculpatul şi-a corijat comportamentul şi în care acesta nu a avut dreptul de a conduce”, au explicat judecătorii motivul pentru care s-au mulţumit să dispună vineri o pedeapsă simbolică, de 8 luni cu amânare. De fapt, trecuseră doar doi ani de la comiterea faptei, bărbatul fiind prins băut la volan la începutul lui martie 2020.

Tot vineri a fost iertat şi un vasluian care comisese un accident în Iaşi. Bărbatul, domiciliat în comuna Tăcuta, băuse în noaptea de 31 mai / 1 iunie a anului trecut 150 ml rachiu şi 1,5 litri vin alb de ţară, după cum a spus. După 5 ore de odihnă, se urcase la volanul autoturismului Mercedes Benz al firmei la care lucra, pentru a merge la serviciu, în zona Veneţia.

La muncă, a mai băut o jumătate de litru de bere alcoolizată. La ora 11.00, a fost sunat de şeful său, care l-a trimis la o turnare de beton. Pe bulevardul Chimiei, în dreptul unui restaurant „Take and Eat”, în curbă, un camion care venea din faţă a intrat uşor pe sensul său de mers. Bărbatul a frânat, iar Mercedesul a derapat şi s-a izbit cu roata de bordură, fiind proiectat apoi într-un stâlp. Corect, şoferul a sunat la 112.

Avea o alcoolemie de 1,47‰ în sânge.

„În aprecierea instanţei, în prezenta cauză, săvârşirea infracţiunii pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului constituie, cel mai probabil, un eveniment izolat, prin raportare la profilul comportamental al acestuia, ce nu prezintă risc infracţional şi care deţine resursele interne necesare adoptării unei atitudini viitoare responsabile, aptă să elimine ocazionarea unui nou conflict de drept penal”, au apreciat judecătorii. Şi în cazul lui, a fost dispusă amânarea pedepsei de 1 an de închisoare. 

Comentarii