Pentru câţiva ani, ieşenii au scăpat de un individ care spărgea maşini şi de amorul artei, lăsând şi bileţele în parbriz

marți, 16 ianuarie 2024, 23:41
2 MIN
 Pentru câţiva ani, ieşenii au scăpat de un individ care spărgea maşini şi de amorul artei, lăsând şi bileţele în parbriz

Un ieşean va ajunge la închisoare pentru aproape cinci ani după o serie de spargeri de autoturisme comise în plin centrul Iaşului. Cosmin Astratinei nu a găsit mare lucru de furat, pagubele constând mai mult în avariile produse maşinilor. Hoţul nu a avut nicio reţinere să atace chiar vehicule parcate în faţa unui hotel.

Faptele au fost comise într-o singură noapte, de la singurul lui iulie 2020. O primă sesizare a fost făcută de un ieşean care a reclamat poliţiei că îşi găsise în dimineaţa zilei de 24 iulie maşina cu sistemul de închidere a portierei din dreapta-faţă forţat. Din maşină nu lipsea totuşi niciun bun. Criminaliştii nu au găsit la faţa locului nicio urmă utilă. Din imaginile surprinse de camerele video din zonă, orientate spre strada Piaţa Unirii, au putut fi însă identificaţi Cosmin Astratinei şi o minoră, Alexandra M. În aceeaşi zi, o a doua sesizare, făcută de un alt ieşean semnala o situaţie similară. Omul găsise în parbrizul maşinii, parcată în spatele fostului cinema „Republica”, un bilet prin care era anunţat că automobilul îi fusese spart. Într-adevăr, portiera din stânga era forţată, iar torpedoul era răvăşit. Hoţii nu găsiseră nimic de furat, în afara unei perechi de ochelari de soare de damă.

A treia victimă a hoţilor, un sucevean, îşi lăsase Dacia Sandero în parcarea din dreptul hotelului Astoria. În dimineaţa zilei de 24 iulie, găsise portiera din stânga forţată, iar torpedoul răscolit, fără însă a lipsi ceva. În cursul cercetărilor făcute la faţa locului, poliţiştii au constatat că în aceeaşi parcare mai fusese atacată o maşină, o Dacie Dokker a unui maramureşean cazat la hotel. Din acest autoturism lipseau o borsetă cu 20-25 de CD-uri şi un briceag. Hoţii au fost identificaţi de poliţişti a doua zi după începerea cercetărilor, briceagul şi borseta fiind recuperate.

Astratinei şi Alexandra M. nu se aflau de altfel la primele fapte de acest gen. Cu câteva zile înainte, în aceeaşi zonă, cei doi mai spărseseră două autoturisme, faptele făcând obiectul unui alt dosar. Absolvent doar al studiilor gimnaziale, Astratinei nu avea vreo altă ocupaţie în afara celei de spărgător, deşi era tânăr şi apt de muncă. Luând în considerare şi condamnările anterioare aplicate lui Astratinei, magistraţii Judecătoriei s-au decis asupra unei pedepse de 4 ani şi 10 luni de închisoare. În schimb, Alexandra M. va beneficia de încă o şansă. În cazul ei, ca minoră, răspunderea penală pentru sprijinul acordat lui Astratinei s-a prescris. Sentinţa Judecătoriei a rămas definitivă. 

Comentarii