Perseide: a crescut numărul de stele pe cap de român!

duminică, 15 august 2021, 03:00
2 MIN
 Perseide: a crescut numărul de stele pe cap de român!

Perseu a fost eroul mitologic grec care a ucis Meduza; pesemne că era la mare, se bălăcea în apă, iar meduza l-o fi urzicat unde-i pielea mai fină.

Perseidele sunt, tot conform mitologiei, copiii lui Perseu, "alde Perseu", dar şi meteori (bucăţi din coada cometei Swift-Tuttle) care se pot vedea, în această perioadă, ca o ploaie de stele. În urmă cu trei nopţi a fost atins punctul de apogeu, vreo 200 de meteori pe oră; un asemenea eveniment n-a putut trece neobservat de români:

 *         *         *

* Tiberiu Burete a întârziat, împreună cu nişte amici, la o terasă, şi a plecat spre casă noaptea, când numărul de meteori era maxim. În timp ce trecea prin parc "a fost lovit în cap, pe la spate, de mai multe Perseide, care i-au lăsat şi cucuie"; aşa povesteşte tuturor Tiberiu, deşi nu reuşeşte să-şi explice cum au reuşit Perseidele respective să-i fure portofelul, telefonul şi pantofii aproape noi.

* De când i-a căzut în cap un ghiveci de la balconul etajului opt, Cerasel Măciucă se teme de Perseide şi refuză să mai iasă din casă după ce se lasă întunericul, spunând că "ziua, pe lumină, nu-i pericol, Perseidele nu se văd, că dorm; doar noaptea pică". Noaptea trecută el a fost nevoit să iasă până la chioşc, după ţigări, dar şi-a pus pe cap două căciuli groase din blană.

* Unii gospodari din satele Moldovei cred că, după o perioadă de caniculă, e bună şi o ploaie de stele: "Numai să nu cadă stelele peste vie, să strice, să n-avem ce culege la toamnă şi ce bea la iarnă!" se plânge un agricultor, mare producător de vin pentru uz propriu. Doi dintre consătenii săi spun că au obţinut deja, la căzănel, "rachiu de cinci stele căzătoare".

* Primarul din Consumatori a fost acuzat că ar fi încredinţat fără licitaţie contractul pentru "înlăturarea stelelor căzute pe arterele de trafic". El încearcă să se justifice: "După ce ninge deszăpezim, să circule maşinile; acum trebuie să desmeteorim, cum s-ar spune, fiindcă stelele astea împiedică traficul, au colţuri ascuţite, care pot sparge cauciucurile!".

* Ploaia de stele a adus multe necazuri pe capul gospodinelor; una dintre ele ni s-a plâns: "Pe mine nu mă interesează ce-a zis astronautul ăla sau ce-o fi fost el, Carl Sagan, că suntem praf de stele, ci doar că trebuie să bat covoarele în fiecare seară, când vin copiii de la joacă, plini de stele căzătoare pe picioare şi de meteoriţi mici în păr. De la ploaia de stele şi praful de stele se face glod de stele!".

Comentarii