Peste 2 ani jumătate de închisoare după un şir de încălcări ale regulamentului rutier

miercuri, 28 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Peste 2 ani jumătate de închisoare după un şir de încălcări ale regulamentului rutier

Un ieşean va ajunge în spatele gratiilor după câteva incidente minore în trafic. Ele au fost comise însă în perioada de supraveghere dictată de judecători pentru o condamnare cu suspendare. În loc să meargă pe vârfuri, Nicuşor Dumitriu a crezut că va avea noroc. Nu a fost cazul.

 

Ieşeanul fusese condamnat în 2019 la 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare pentru mai multe fapte sancţioante de legea privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Fusese stabilit un termen de încercare de 3 ani, în care Dumitriu trebuia să se abţină de la a mai încălca vreo lege. După doar două luni de la condamnare însă, fusese depistat de poliţiştii Serviciului Rutier Bacău conducând cu o viteză mai mare de 50 km/h faţă de limita maximă admisă. Contestase decizia de suspendare a dreptului de a conduce timp de 90 de zile, dar pierduse.

Pe 23 ianuarie 2020, Dumitriu a fost oprit la ieşirea din Săbăoani, pe când conducea o Toyota RAV 4. Depăşise pe linia continuă, aşa că i s-a suspendat dreptul de a conduce pentru 30 de zile, cu începere de pe 8 februarie. Pe 6 martie însă, a fost depistat din nou la volan, pe raza oraşului Târgu Frumos. Prezenta şi halenă alcoolică, aşa că a fost testat, rezultând o concentraţie de 0,12‰ alcool în aerul expirat. Băuse o bere cu un prieten şi tocmai se îndreptau spre alt magazin non-stop. După încă o lună, pe 7 aprilie, aceiaşi poliţişti l-au mai oprit o dată, tot în Târgu Frumos. Se îndrepta cu maşina spre locuinţa bunicului său, situată la doar o jumătate de kilometru de domiciliul său. Era din nou băut, dar concentraţia de 0,08‰ în aerul expirat nu se încadra în limitele penalului.

În schimb, în sarcina lui Dumitriu au fost reţinute două fapte de conducere fără permis, pentru care a şi fost trimis în judecată. Magistraţii Judecătoriei Paşcani au reţinut faptul că tânărul de 25 de ani nu comisese niciun accident. Era integrat social, lucrând cu contract de muncă în Islanda şi cooperase cu organele de anchetă. Pe de altă parte, încălcase cu nonşalanţă toate măsurile dispuse împotriva lui. „Instanţa reţine ca atitudinea inculpatului de a persevera pe calea infracţională, ignorând dispoziţiile legale şi actul de clemenţă anterioară manifestat de organele judiciare, arătând dispreţ şi indiferenţă faţă de relaţiile sociale privind siguranţa circulaţiei rutiere”, au precizat judecătorii.

Aceştia i-au aplicat lui Dumitriu o pedeapsă de doar 6 luni de închisoare, situaţie în care de regulă se decide suspendarea executării. Magistraţii au luat însă în calcul şi condamnarea anterioară. Au dispus revocarea suspendării anterioare şi contopirea celor două condamnări. A rezultat o pedeapsă finală de 2 ani şi 8 luni de închisoare, cu executarea în regim de detenţie.

Comentarii