Poate angajatorul să îţi deconteze rata la casă? Proces la Tribunalul Iaşi: ce a decis instanţa

marți, 05 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Poate angajatorul să îţi deconteze rata la casă? Proces la Tribunalul Iaşi: ce a decis instanţa

Un angajat al Penitenciarului a cerut conducerii unităţii să îi fie decontate cheltuielile cu rata bancară pentru locuinţă. Dreptul este prevăzut de statutul poliţiştilor de penitenciare, dar totuşi i-a fost refuzat. Nici instanţa nu a putut fi convinsă.

Conform legii, poliţiştii de penitenciare au dreptul la atribuirea unei locuinţe de serviciu în localitatea în care lucrează, dacă nu au avut niciodată în proprietate o locuinţă proprie. Dacă unitatea nu are posibilitatea de a acorda o locuinţă de serviciu, poliţistul are dreptul la o compensaţie lunară a chiriei sau eventual a ratei creditului imobiliar contractat în cuantum de maxim jumătate din salariul net. De aceste prevederi ale Legii 145/2019 s-a prevalat şi Cristian M. când, în august 2022, a cerut compensarea ratei bancare pentru apartamentul pe care şi-l cumpărase în martie 2016.

Aceeaşi lege a fost înţeleasă însă altfel de conducerea Penitenciarului. Solicitarea lui Cristian M. a fost respinsă, motivat de faptul că la intrarea în vigoare a legii, poliţistul era deja proprietarul unei locuinţe. Or, legea civilă poate dispune doar pentru viitor. Ea era deci aplicabilă doar pentru locuinţele achiziţionate după intrarea în vigoare la Legii 145/2019. Din punctul de vedere al poliţistului, legea era aplicabilă începând cu momentul în care făcuse cererea. Dilema a ajuns să fie dezbătută de magistraţii Tribunalului.

Aceştia au analizat pe rând normele legale privind drepturile poliţiştilor din penitenciare. Într-o primă formă a Statutului acestora, adoptată în 2004, ei aveau dreptul la o compensaţie din chiria plătită pentru locuinţă. În 2019, dreptul la compensaţie fusese extins şi asupra ratelor creditelor bancare, fără a se preciza concret ce se întâmplă în cazul locuinţelor deja achiziţionate şi aflate în curs de plată, aşa cum era cazul lui Cristian M.

Condiţiile de acordare a compensaţiei fuseseră detaliate în 2020, printr-un ordin al Ministerului Justiţiei. Acesta menţiona clar că bonusul pentru rata bancară se aplică doar pentru locuinţele cumpărate după intrarea în vigoare a legii 145/2019. Cei care contractaseră un credit bancar înainte de această dată aveau ghinion. De altfel, conform Codului Civil, Cristian M. devenise proprietarul locuinţei în 2016, atunci când încheiase contractul de creditare. Prevederile Legii 145 nu se aplicau decât celor care nu aveau deja o locuinţă, fie ea şi încă în curs de plată.

„Compensaţia pentru rata lunară este acordată numai poliţiştilor care încheie contracte de credit după intrarea în vigoare a legii care instituie acest drept. Nu poate fi reţinută susţinerea reclamanţilor în sensul că sunt discriminaţi întrucât nu se află în aceeaşi situaţie cu cei care au contractat creditul ulterior intrării în vigoare a legii, reclamanţii neîndeplinind condiţia negativă de a nu avea o locuinţă în proprietate la momentul intrării în vigoare a legii şi naşterii dreptului”, au rezumat judecătorii.

Tribunalul a respins cererea lui Cristian M. de a îi fi compensată rata pentru locuinţă. Decizia în acest caz va aparţine însă Curţii de Apel, în faţa căreia poliţistul a atacat sentinţa instanţei inferioare. Primul termen de judecată a recursului s-a desfăşurat ieri.

Comentarii