Poveştile impresionante a 100 de tineri buni la învăţătură, din familii cu peste 7 copii. Cum îi puteţi ajuta?

vineri, 17 iunie 2022, 01:50
3 MIN
 Poveştile impresionante a 100 de tineri buni la învăţătură, din familii cu peste 7 copii. Cum îi puteţi ajuta?

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei caută sprijin din partea persoanelor care vor să doneze pentru a putea oferi o sursă suplimentară de venit pentru 100 de tineri cu rezultate foarte bună la învăţătură. Aceştia sunt susţinuţi de către Departamentul Pro Vita, structură a Mitropoliei, şi provin cu toţii din familii în care mai au cel puţin şase fraţi şi surori.

„Unii fac naveta zilnic sute de kilometri pentru meditaţii, alţii nu reuşesc să ajungă la orele de canto din cauza lipsei transportului în sat. Unii vor să devină arhitecţi, poliţişti, artişti, alţii medici, avocaţi, meteorologi. Noi îi susţinem cu o bursă lunară de studiu în valoare de 200 de lei. Sunt tineri excepţionali, cu rezultate remarcabile la studii, talentaţi în cele mai diverse domenii, cu aspiraţii înalte şi dorinţa de a contribui la schimbarea în bine a societăţii", au precizat reprezentanţii departamentului. Poveştile acestora sunt impresionante.

Emanuel este acum student la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino" şi îşi duce la bun sfârşit visul de a fi arhitect. Dar drumul său a fost unul complicat şi dificil. Pentru a putea trece examenul de admitere el a avut nevoie de pregătiri suplimentare pe care nu le putea face decât la Iaşi. Astfel că se trezea în fiecare dimineaţă la 04.30 ca să poată străbate 170 de kilometri pe zi, dus-întors, până la Iaşi, unde făcea meditaţii. „Sunt din Borca, judeţul Neamţ, satul Soci mai exact. Am început să fac pregătire prindeam autobuzul la 5 stăteam 2 ore şi abia apoi începeam pregătirea. Îmi place foarte mult să cânt la chitară, îmi place foarte mult geometria descriptivă, îmi place mult să citesc poezii, să schiez", povesteşte tânărul.

Familia este un principiu care stă la temelia sa, explică acesta, de aceea se înţelege atât de bine cu cei trei fraţi şi patru surori. „Tata este primul meu erou din viaţă, de la el am învăţat statornicia, hotărârea, dacă este nu, nu rămâne, dacă este da, da rămâne", a mai spus acesta. Povestea lui Emanuel nu este singură în rândul bursierilor: Beatrice vrea să ajungă asistent social să îi poată ajuta pe alţii, aşa cum a fost şi ea ajutată, în timp ce micuţul Serafim vrea să se facă pianist şi poliţist când se face mare.

Toţi aceşti copii sunt din Iaşi, Neamţ şi Botoşani, provin, iar cei de la Pro Vita strâng fonduri până pe 15 iulie pentru a le putea asigura bursa suplimentară de 200 de lei pe lună pe anul universitar 2022 – 2023. Aceştia au demarat proiectul de susţinere la studii a tinerilor din 2016, iar bursele sunt oferite pentru ca tinerii să poată să îşi asigure nevoile de bază şi pentru a se putea pregăti pentru viitor. „În completarea bursei, am dezvoltat special pentru ei şi un program de dezvoltare personală, orientare vocaţională şi consiliere în carieră. Prin participarea la atelierele şi workshopurile organizate îi ajutăm să găsească răspunsurile la întrebările care îi preocupă, să îşi dezvolte diverse abilităţi şi să îşi crească stima de sine", au mai spus cei de la Pro Vita. 

 

 

Comentarii