Premieră la Iaşi: şofer condamnat pentru că şofa drogat. L-a dat de gol comportamentul bizar

joi, 24 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Premieră la Iaşi: şofer condamnat pentru că şofa drogat. L-a dat de gol comportamentul bizar

Pe străzile Iaşului au început să apară şi şoferi aflaţi sub influenţa altor substanţe decât alcoolul. Unul dintre ei a fost condamnat în primă instanţă de Judecătorie, decizia finală urmând să aparţină însă Curţii de Apel.

 

În noaptea de 18/19 mai 2020, poliţiştii Secţiei 5 au oprit în trafic un autoturism ce se deplasa pe strada Mitropolit Varlaam spre Gara Internaţională. Automobilul circula regulamentar, dar poliţiştilor li s-a părut că şoferul a avut o reacţie suspectă la vederea lor. Când şoferul a coborât geamul maşinii, poliţiştii au simţit un miros înţepător, ceea ce le-a întărit suspiciunile. Întrebându-i pe cei doi ocupanţi ai autoturismului dacă au asupra lor bunuri interzise prin lege, pasagerul din dreapta a scos din geacă o ţigarp confecţionată manual dintr-o substanţă verde-oliv ce părea a fi cannabis.

Şoferul a fost testat cu aparatul Dräger, dar rezultatul a fost nul. El a fost de acord cu prelevarea de mostre biologice, ocazie cu care s-a probat lipsa alcoolului, dar prezenţa THC, substanţa activă din cannabis şi a unor derivaţi ai acesteia. Dacă în cazul alcoolului, consumul acestuia de către şoferi este considerat infracţiune doar dacă alcoolemia depăşeşte 0,8‰, în cazul substanţelor psihoactive nu există nicio limită sub care fapta să fie doar contravenţie. Oricum, în cazul lui Marius Flutur, Institutul de Medicină Legală a apreciat că nivelul THC din sângele lui echivala cu o alcoolemie de peste 1,6‰.

Şoferul a fost trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, faptă pedepsită cu până la 5 ani de închisoare. Şi-a recunoscut vina, ceea ce i-a atras o pedeapsă mai uşoară. El a fost condamnat la 1 an şi 2 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Pe durata acestuia, lui îi va fi interzis să mai conducă autovehicule. Sentinţa a fost atacată de şofer, Curtea de Apel urmând să reanalizeze cazul la începutul lunii februarie a anului viitor. 

 

 

Comentarii