Premii pentru cercetători şi profesori emeriţi la Universitatea Tehnică, cu prezenţa online a ministrului Educaţiei

Sorin Cîmpeanu: „Filonul învăţământului tehnic românesc îşi află rădăcinile şi în citadela dumneavoastră”

miercuri, 10 noiembrie 2021, 02:50
3 MIN
 Premii pentru cercetători şi profesori emeriţi la Universitatea Tehnică, cu prezenţa online a ministrului Educaţiei

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) şi-a premiat în cursul zilei de ieri, în cadrul unui eveniment online, cei mai buni cercetători ai universităţii, profesorii emeriţi, au fost omagiaţi profesorii seniori, au fost oferite titlurile de „Membru onorific al comunităţii academice”, dar au fost oferite premii şi studenţilor TUIASI cu merite deosebite. La eveniment a fost invitat şi ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, care a urmărit o parte a evenimentului, însă nu a putut intra în direct în cadrul manifestării. Mesajul său a fost transmis însă de către ministrul secretar de stat Gigel Paraschiv.

În deschiderea evenimentului, parte a programului dedicat Zilelor Universităţii, rectorul Politehnicii ieşene, prof.dr.ing. Dan Caşcaval, a făcut o incursiune în ceea ce înseamnă să fii inginer, dar şi care au fost inovaţiile aduse de către cei care au transformat imaginaţia în lucruri tangibile încă de acum câteva mii de ani, chiar dacă termenul de inginer nu exista încă.

„Ar fi interesant să vedem care au fost primii ingineri recunoscuţi explicit în istoria omenirii. Da, este dificil să stabilim aceasta, deoarece îl putem considera inginer şi pe cel care a descoperit roata sau pe cel care a creat uneltele de piatră sau suliţa, arcul. Este adevărat că acestea au fost, probabil, descoperiri accidentale, rafinate de-a lungul mai multor generaţii. Însă, tocmai găsirea aplicaţiilor majore ale unor descoperiri întâmplătoare reprezintă o caracteristică importantă a inginerului”, a explicat Dan Caşcaval.

La evenimentul online a fost invitat şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a fost însă nevoit să se ocupe de o problemă urgentă chiar înainte de începerea manifestării. Mesajul acestuia a fost transmis însă de Gigel Paraschiv, secretar de stat, membru în comunitatea academică a TUIASI fiind Doctor Honoris Causa al Politehnicii ieşene. „Filonul învăţământului tehnic românesc îşi află rădăcinile şi în citadela dumneavoastră academică, în care, încă de la începutul existenţei, ştiinţa şi logosul s-au împletit armonios cu arta. De două secole, de la un grup entuziast de învăţători şi învăţăcei în care spiritul enciclopedic al lui Gheorghe Asachi era definitoriu, comunitatea dumneavoastră se distinge astăzi, fiind formată din peste 650 de cadre didactice şi peste 14.000 de studenţi. TUIASI s-a impus ca o remarcabilă entitate academică de nivel european”, a transmis ministrul Educaţiei.

În cea de-a doua parte a întâlnirii online s-a desfăşurat decernarea premiilor şi distincţiilor pentru cadrele didactice, profesorii emeriţi şi seniori, cercetători şi studenţi. Astfel, au fost acordate 38 de titluri de „Membru de onoare al comunităţii academice”, au fost premiaţi 24 de studenţi de la toate cele 11 facultăţi, dar au fost oferite şi distincţii pentru rezultate remarcabile în cercetarea ştiinţifică, fiind acordate premii atât cadrelor didactice, dar şi studenţilor doctoranzi, au fost acordate premii pentru atragerea de fonduri pentru cercetare sau pentru inovare şi tranfer tehnologic. Au fost oferite şi şapte titluri pentru profesorii emeriţi ai universităţii pentru cadrele didactice care sunt la apogeul carierei ştiinţifice, printre aceştia numărându-se şi fostul ministru al Cercetării prof.dr.ing. Nicolae Hurduc. Politehnica ieşeană a premiat şi 25 de profesori seniori ai instituţiei, cadre didactice cu vârste între 75 şi 85 de ani. 

Comentarii