Preşedintele Fundaţiei Sportului Ieşean, Lucian Popescu, spune că Primăria poate finanţa sportul!

vineri, 02 martie 2018, 02:43
3 MIN
 Preşedintele Fundaţiei Sportului Ieşean, Lucian Popescu, spune că Primăria poate finanţa sportul!

Afirmaţia vine la puţin timp după ce primarul Mihai Chirica a spus că vidul legislativ îl împiedică să mai dea bani sportului

 

 

 

Încă de la finalul anului trecut, Primăria Iaşi a stopat finanţarea sportului ieşean. În ciuda faptului că aprobase, pe lângă cele 11,4 milioane lei alocate pe parcursul lui 2017, virarea a încă unui milion de lei către Fundaţia Sportului Ieşean şi mai promisese încă 1,5 milioane lei, Primăria Iaşi nu a mai dat niciun leu fundaţiei. Apoi, la începutul acestui an, primarul Mihai Chirica a anunţat că nu poate finanţa sportul, din cauza vidului legislativ. Afirmaţiile edilului şef al oraşului au fost contrazise de preşedintele Fundaţiei Sportului Ieşean, Lucian Popescu: “La această oră, într-adevăr, există o nebuloasă în ceea ce priveşte finanţarea sportului, ca urmare a unei ordonanţe (nr.38), dată în mai 2017, care completează Legea Sportului. Nu intru în detalii tehnice, însă pot să precizez că până la limpezirea situaţiei, finanţarea cluburilor locale se poate face în continuare prin Fundaţia Sportului Ieşean. Am citit absolut toată legislaţia în vigoare, nicăieri nu se interzice finanţarea printr-o fundaţie de genul celei pe care noi o avem. Totul depinde doar de Primărie”.

Şeful Fundaţiei a mers chiar mai departe: “Am văzut atât declaraţiile domnului primar cât şi cele ale domnului preşedintele al Consiliului Judeţean legate de sport, ambii susţinând că nu pot finanţa fotbalul, handbalul şi alte ramuri. Judecând după legile în vigoare, nu au dreptate. Drept urmare, mi se lasă impresia că nu se vrea ca sportul de performanţă să mai fie finanţat. Nu se finanţează nici prin Fundaţie, deşi acest lucru este posibil, nu se va putea finanţa nici dacă se vor limpezi lucrurile în privinţa Legii Sportului. Asta pentru că Regulamentul de finanţare stabilit de Primărie, care nu a  consultat oameni cu experienţă în domeniu, cum sunt cei din Comitetul Director al FSI, conţine două piedici majore, cel puţin în privinţa fotbalului”. Lucian Popescu a detaliat: “În primul rând, banii daţi direct de la Primărie pot fi consideraţi ajutor de stat. Astfel, Consiliul Concurenţei şi Curtea de Conturi se pot sesiza imediat şi stopa finanţarea. Apoi, se spune că nu pot fi finanţate cluburile care au peste 20% din buget provenit din activităţi economice. Ori fotbalul are peste 60% din buget obţinut astfel, pentru că drepturile de televizare sunt considerate actitivăţi economice”.

Şeful Fundaţiei Sportului Ieşean a considerat că sportul local poate trăi în continuare doar dacă oficialităţile locale vor strânge la aceeaşi masă specialiştii existenţi: “Până acum, Iaşul era dat ca exemplu de legalitate în ceea ce priveşte finanţarea sportului. Acum, s-au găsit soluţii în alte părţi, unde se anunţă şi bugete mult mai mari decât la Iaşi, iar la noi suntem în blocaj total. Eu sunt convins că sunt soluţii şi aici, depinde dacă se vrea a fi găsite şi implementate”.

Reamintim, Primăria Iaşi a aprobat alocarea, în acest an, a 5 milioane lei sportului local, multe alte oraşe anunţând bugete pentru sport formate din două cifre. Consiliul Judeţean Iaşi, care anul trecut nu a dat niciun leu Fundaţiei Sportului Ieşean, a anunţat că va prelua echipa de handbal, însă intenţia nu s-a materializat, scuzele oficialilor CJ fiind aceleaşi ca ale reprezentanţilor Palatului Roznovanu, vidul legislativ. (Ovidiu MINEA)

Comentarii