Comunicat de presă

Președintele PSD Iași, senatorul Maricel Popa: Guvernul condamnă comunitățile rurale la sărăcie și subdezvoltare! Cer demisia premierului Cîțu! (P)

sâmbătă, 26 iunie 2021, 01:50
2 MIN
 Președintele PSD Iași, senatorul Maricel Popa: Guvernul condamnă comunitățile rurale la sărăcie și subdezvoltare! Cer demisia premierului Cîțu! (P)

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a anunțat primăriile din toată țara că au fost epuizate creditele bugetare pentru Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru anul în curs.

Acest fapt va conduce cel mai probabil la sistarea lucrărilor și a proiectelor începute pentru că primăriile din mediul rural nu au capacitatea să susțină din bugetele proprii, investiții de milioane de lei. Astfel, vor fi oprite proiecte care vizează modernizări de drumuri, construcții sau reabilitări de școli, grădinițe, creșe sau dispensare, precum și extindere sau înființări ale rețelelor de utilități (apă potabilă, gaze naturale, canalizare).

„Asistăm la o nouă bătaie de joc a Guvernului la adresa românilor. Practic, prin această decizie, Cîțu și Barna condamnă comunitățile rurale la sărăcie și subdezvoltare. După ce Planul Național de Redresare și Reziliență s-a dovedit a fi un fiasco total, acum aflăm că nici Programul Național de Dezvoltare Locală nu mai are susținere financiară. Incompetența Guvernului este fără margini. Solicit, de urgență, demisia premierului Cîțu pentru proasta gestionare a acestor două programe de investiții. Nu este posibil ca la jumătatea anului, când lucrările la proiectele de investiții ar trebui să fie în toi, MDLPA să anunțe intempestiv că nu mai dispune de bani pentru decontarea cheltuielilor din PNDL. Consecințele acestui fapt vor fi devastatoare pentru economia românească. Să ne gândim că doar la Iași sunt câteva sute de proiecte cu fonduri guvernamentale în derulare. Extrapolând, la nivel național vorbim de câteva mii de proiecte. Cel mai probabil, constructorii vor sista lucrările și vor fi mii de oameni care își vor pierde locurile de muncă. Și așa traversăm o perioadă dificilă, în care economia românească scârțâie. Nu mai era nevoie de încă o astfel de lovitură.
Guvernul acționează efectiv împotriva românilor. Nu au bani de pensii, nu au bani pentru creșterea alocațiilor, și-au bătut joc de agricultori și acum, nu mai au bani pentru proiectele de investiții din comunitățile rurale. Incompetența este fără margini! Sper ca moțiunea de cenzură împotriva guvernului să treacă și să oprim, în acest mod, dezastrul economic care amenință România!”

Reamintim faptul că, prin PNDL, județul Iasi a primit cea mai mare sumă din țară. Banii au fost alocați în guvernarea social-democrată.

Comentarii