Preşedintele SUA, Joe Biden, sub presiune după atentatele din Kabul. Bilanţul morţilor a ajuns la peste 60, iar numărul răniţilor la peste 140

joi, 26 august 2021, 21:24
3 MIN
 Preşedintele SUA, Joe Biden, sub presiune după atentatele din Kabul. Bilanţul morţilor a ajuns la peste 60, iar numărul răniţilor la peste 140

Liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a cerut preşedintelui Biden să ia „măsuri decisive pentru a proteja trupele, cetăţenii şi aliaţii, fără a ţine cont de un termen arbitrar” de încheiere a operaţiunilor de evacare anunţat de liderul de la Casa Alba pentru 31 august, scrie CNN.  Bilanţul morţilor atentatelor de pe aeroportul din Kabul a ajuns la peste 60, iar numărul răniţilor la peste 140

 McCarthy a îndemnat-o pe preşedintele Camerei, Nancy Pelosi, să acţioneze rapid pentru a informa Congresul asupra exploziilor de lângă aeroportul din Kabul.   „Este timpul ca Congresul să acţioneze rapid pentru a salva vieţi. Doamna Pelosi trebuie să convoace Congresul în sesiune înainte de 31 august, astfel încât să putem fi informaţi în detaliu şi cuprinzător de către Administraţia Biden şi să adoptăm legislaţia reprezentantului Gallagher care interzice retragerea trupelor noastre până când fiecare american iese din Afganistan ", a declarat Kevin McCarthy,   McCarthy şi-a prezentat condoleanţele familiilor celor răniţi şi ucişi în atacuri. 

 „Atacurile de astăzi sunt oribile. Rugăciunile mele se adresează celor răniţi şi familiilor celor care au fost ucişi. De asemenea, continuu să mă rog pentru siguranţa trupelor noastre, a cetăţenilor americani blocaţi, a aliaţilor noştri şi a partenerilor afgani care rămân în zonă. Duşmanii noştri au profitat de natura haotică a retragerii ", a spus el. 

  Bilanţul morţilor a ajuns la peste 60, iar numărul răniţilor la peste 140. Pentagonul a confirmat că ”un număr” de soldaţi americani au murit în atac. Mass media americană raportează că patru puşcaşi marini au murit, în timp ce alţi soldaţi sunt răniţi. 

 Un avion german cu aparatură medicală este în aşteptare pentru a zbura la Kabul şi a ajuta evacuarea persoanelor care au fost rănite în atacul de la aeroport, a declarat joi ministrul apărării Annegret Kramp-Karrenbauer.   ”Am pus la dispoziţie medevacul (aeronavă pentru evacuare medicală) pentru transportul persoanelor rănite”, a declarat ea jurnaliştilor din Berlin, adăugând că Airbus-ul se îndrepta de la Kabul spre capitala uzbekă Taşkent, unde va rămâne în aşteptare şi gata să se întoarcă.   

Observatori politici apreciază că riscurile unei retrageri complete americane din Afganistan la 31 august sunt foarte mari. Talibanii controlează acum zone din preajma aeroportului din Kabul şi, odată ce Statele Unite retrag cei 5.800 de militari de acolo, evacuarea militarilor şi diplomaţilor rămaşi depinde de bunăvoinţa inamicului.    Un purtător de cuvânt taliban a reafirmat că extinderea termenului de retragere nu este admisibilă şi acesta este probabil motivul pentru care, deocamdată, şi preşedintele Biden menţine acest termen, în ciuda apelurilor aliaţilor, între care şi Marea Britanie, veteranilor americani ai războiului din Afganistan şi altor organizaţii care doresc ca un număr cât mai mare de aliaţi afgani să fie evacuaţi. 

 Biden a spus că planul de retragere rămâne acelaşi, cu condiţia ca talibanii să coopereze, inclusiv acces la aeroport şi continuarea operaţiunilor americane de evacuare.   Secretarul de stat Tony Blinken a arătat că este în contact cu oficialităţi NATO şi din Turcia pentru a oferi acoperire retragerii forţelor americane. Statele Unite au avut circa 2.500 de militari la Kabul până luna trecută şi intenţionează să menţină circa 650 pentru apărarea ambasadei americane. Acum efectivele militare americane care coordonează evacuarea sunt de circa 6.000. Talibanii au propriile lor puncte de control, în jurul aeroportului şi pot oricând bloca accesul sau chiar ataca aeroportul.   

Preşedintele Biden a cerut Pentagonului să efectueze retragerea conform planului, dar să şi aibă variante alternative, în cazul în care situaţia degenerează.   În alocuţiunea sa, Biden a spus că însăşi talibanii pot fi ţintele unor atacuri din partea grupării ISIS, un inamic al mişcării. În acest context, analişti se tem pentru ce s-ar putea întâmpla cu cei rămaşi după 31 august, dacă forţele americane sunt retrase.

Mai mult, pe adevarul.ro

Comentarii