Ce convenabil!

Prietenul lui Putin spune că palatul pe care Navalnîi l-a legat de preşedintele rus este de fapt al lui

sâmbătă, 30 ianuarie 2021, 20:58
2 MIN
 Prietenul lui Putin spune că palatul pe care Navalnîi l-a legat de preşedintele rus este de fapt al lui

Omul de afaceri rus Arkady Rotenberg a declarat sâmbătă că deţine un imens palat în sudul Rusiei, pe care criticul Kremlinului Aleksei Navalnîi l-a legat de preşedintele Vladimir Putin, relatează Reuters.

Navalnîi şi fundaţia sa anticorupţie au publicat un videoclip în care susţin că palatul opulent aparţine liderului rus. Videoclipul a fost vizionat de peste 103 milioane de ori.

Rotenberg, fostul partener de judo al lui Putin, care şi-a vândut participaţia la firma de construcţii de conducte de gaz Stroygazmontazh în 2019 pentru o sumă pe care RBC a cotat-o la aproximativ 75 miliarde de ruble, a declarat că a cumpărat palatul în urmă cu doi ani.

"Acum nu va mai fi un secret, eu sunt beneficiarul", a spus Rotenberg într-un videoclip. „Au existat mulţi creditori şi am reuşit să devin beneficiar”. El nu a oferit alte detalii financiare despre achiziţie sau despre modul în care a fost finanţată.

Putin a negat deja că palatul îi aparţine. Navalnîi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pe 18 ianuarie pentru încălcarea eliberării condiţionate şi ar putea fi condamnat la ani de închisoare. A fost arestat după ce s-a întors la Moscova din Germania, unde s-a recuperat după o otrăvire cu agent neurotoxic în august anul trecut.

După arestarea lui Navalnîi, mii de oameni s-au alăturat protestelor în toată Rusia sâmbăta trecută pentru a cere Kremlinului să-l elibereze pe Navalnîi din închisoare. Susţinătorii lui Navalnîi intenţionează să organizeze noi mitinguri de protest duminică în Rusia. Autorităţile au declarat că acestea sunt ilegale şi au anunţat că le vor întrerupe.

Rotenberg s-a numărat printre oficialii ruşi şi afaceriştii de pe lista neagră a Statelor Unite şi a altor puteri occidentale după anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014. Poliţia rusă l-a reţinut sâmbătă pe Sergei Smirnov, redactor-şef al presei independente Mediazona, sub suspiciunea că a participat la protestul de la Moscova din weekendul trecut, a declarat sâmbătă Mediazona.

Comentarii