Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Primar amendat de poliţişti: banii din Trezorerie erau plimbaţi cu servieta

GALERIE
bani_cu_servieta
  • bani_cu_servieta
- +

Banii căraţi cu servieta i-au adus primarului din Mirceşti o amendă de 10.000 de lei. Inspectoratul Poliţiei Judeţene l-a amendat pe Leon Bălteanu pentru neregulile descoperite în organizarea pazei valorilor în cadrul primăriei. Judecătoria a decis că edilul e bun de plată.

Printre atribuţiile Poliţiei se numără şi verificarea modului în care este asigurată paza obiectivelor, a bunurilor, valorilor şi persoanelor de către instituţiile care au obligaţii în acest sens. Ca urmare, la sfârşitul lunii iunie a anului trecut a fost efectuat un control pe această linie şi la sediul primăriei Mirceşti. Aici, poliţiştii au constatat că viceprimarul comunei fusese trimis în patru rânduri la Iaşi pentru a ridica de la Trezorerie alocaţiile bugetare lunare.

Viceprimarul mersese la Iaşi după bani cu o simplă Dacie, nu cu o maşină special amenajată pentru transportul de valori monetare şi fără a avea asigurată paza cu agenţi de securitate înarmaţi cu arme de foc. Nu se întâmplase nimic, iar maşina nu fusese jefuită pe drum, dar neregula i-a adus lui Bălteanu o amendă de 3.000 de lei.

Poliţiştii au mai constatat că sistemul de televiziune cu circuit închis din primărie nu trecuse pe la ei pentru avizare, primăria nu avea paznic şi nici un sistem de control al accesului la uşa principală, nu se asigura intervenţia în caz de intrare prin efracţie, iar seiful din casierie era de o marcă necunoscută, necertificat de organisme europene sau naţionale. Aceste nereguli i-au mai adus primarului două amenzi, în cuantum total de 7.000 de lei.

Bălteanu a contestat amenda, cerând anularea procesului-verbal de sancţionare. El a arătat că procesul-verbal nu era semnat de un martor, deci îi fusese încălcat dreptul de a-şi aduce propriile argumente şi prezumţia de nevinovăţie. Actul era doar unul care acuza, fără a face dovada existenţei faptei şi a vinovăţiei. Argumentele primarului nu au mai ajuns să fie analizate de magistraţii Judecătoriei. În instanţă, reprezentanţii IPJ au arătat că amenda fusese aplicată lui Bălteanu Leon, ca persoană fizică, iar acţiunea fusese înaintată de primarul comunei Mirceşti, ca persoană juridică.

În cauza de faţă, procesul verbal a fost încheiat pe numele Bălteanu Leon, iar plângerea a fost formulată de Primarul comunei Mirceşti, persoană juridică română. Este adevărat faptul că numitul Bălteanu Leon deţinea la data încheierii procesului verbal funcţia de primar al comunei Mirceşti, însă nu trebuie făcută confuzie între instituţia primarului şi persoana fizică care deţine la un anume moment funcţia de primar”, au arătat reprezentanţii IPJ. Argumentul a fost acceptat de judecători, care au constatat lipsa calităţii procesuale active a petentului. Legal, nu primarul comunei Mirceşti trebuia să depună plângerea, ci cetăţeanul Bălteanu, cel care fusese amendat. Ca urmare, cererea de anulare a procesului-verbal de amendă a fost respinsă. Bălteanu s-a adresat instanţei superioare, Tribunalul, pe rolul căreia a intrat dosarul. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri