Primar amendat de poliţişti: banii din Trezorerie erau plimbaţi cu servieta

sâmbătă, 06 august 2022, 01:50
3 MIN
 Primar amendat de poliţişti: banii din Trezorerie erau plimbaţi cu servieta

Banii căraţi cu servieta i-au adus primarului din Mirceşti o amendă de 10.000 de lei. Inspectoratul Poliţiei Judeţene l-a amendat pe Leon Bălteanu pentru neregulile descoperite în organizarea pazei valorilor în cadrul primăriei. Judecătoria a decis că edilul e bun de plată.

Printre atribuţiile Poliţiei se numără şi verificarea modului în care este asigurată paza obiectivelor, a bunurilor, valorilor şi persoanelor de către instituţiile care au obligaţii în acest sens. Ca urmare, la sfârşitul lunii iunie a anului trecut a fost efectuat un control pe această linie şi la sediul primăriei Mirceşti. Aici, poliţiştii au constatat că viceprimarul comunei fusese trimis în patru rânduri la Iaşi pentru a ridica de la Trezorerie alocaţiile bugetare lunare.

Viceprimarul mersese la Iaşi după bani cu o simplă Dacie, nu cu o maşină special amenajată pentru transportul de valori monetare şi fără a avea asigurată paza cu agenţi de securitate înarmaţi cu arme de foc. Nu se întâmplase nimic, iar maşina nu fusese jefuită pe drum, dar neregula i-a adus lui Bălteanu o amendă de 3.000 de lei.

Poliţiştii au mai constatat că sistemul de televiziune cu circuit închis din primărie nu trecuse pe la ei pentru avizare, primăria nu avea paznic şi nici un sistem de control al accesului la uşa principală, nu se asigura intervenţia în caz de intrare prin efracţie, iar seiful din casierie era de o marcă necunoscută, necertificat de organisme europene sau naţionale. Aceste nereguli i-au mai adus primarului două amenzi, în cuantum total de 7.000 de lei.

Bălteanu a contestat amenda, cerând anularea procesului-verbal de sancţionare. El a arătat că procesul-verbal nu era semnat de un martor, deci îi fusese încălcat dreptul de a-şi aduce propriile argumente şi prezumţia de nevinovăţie. Actul era doar unul care acuza, fără a face dovada existenţei faptei şi a vinovăţiei. Argumentele primarului nu au mai ajuns să fie analizate de magistraţii Judecătoriei. În instanţă, reprezentanţii IPJ au arătat că amenda fusese aplicată lui Bălteanu Leon, ca persoană fizică, iar acţiunea fusese înaintată de primarul comunei Mirceşti, ca persoană juridică.

În cauza de faţă, procesul verbal a fost încheiat pe numele Bălteanu Leon, iar plângerea a fost formulată de Primarul comunei Mirceşti, persoană juridică română. Este adevărat faptul că numitul Bălteanu Leon deţinea la data încheierii procesului verbal funcţia de primar al comunei Mirceşti, însă nu trebuie făcută confuzie între instituţia primarului şi persoana fizică care deţine la un anume moment funcţia de primar”, au arătat reprezentanţii IPJ. Argumentul a fost acceptat de judecători, care au constatat lipsa calităţii procesuale active a petentului. Legal, nu primarul comunei Mirceşti trebuia să depună plângerea, ci cetăţeanul Bălteanu, cel care fusese amendat. Ca urmare, cererea de anulare a procesului-verbal de amendă a fost respinsă. Bălteanu s-a adresat instanţei superioare, Tribunalul, pe rolul căreia a intrat dosarul. 

 

 

Comentarii