Prioritate zero: stoparea defrișărilor ilegale! Ce au de gând să facă ieşenii din Guvernul Orban

miercuri, 23 octombrie 2019, 01:50
2 MIN
 Prioritate zero: stoparea defrișărilor ilegale! Ce au de gând să facă ieşenii din Guvernul Orban

După ce echipa liberală va primi votul de învestitură în Parlament, ieşeanul de la Mediu se va concentra pe stoparea defrişărilor ilegale, iar cel de la Cultură, pe finanţarea instituţiilor din subordine.

În echipa viitorului Guvern Orban, care trebuie să obţină votul Parlamentului ca să poată trece la treabă, vor fi doi ieşeni: Costel Alexe la Mediu (minister care include Apele şi Pădurile, portofoliu distinct până acum) şi Liviu Brătescu la Cultură. Costel Alexe (foto stânga) este preşedintele PNL Iaşi şi deputat la al doilea mandat. Licenţiat la Facultatea de Geografie din Iaşi în 2004, el a suţinut tot aici şi teza de doctorat în domeniul climatologiei şi meteorologiei. Se poate spune, aşadar, că are toate diplomele pentru portofoliul Mediului.

Care ar fi principalele direcţii pe care viitorul ministru va acţiona cu prioritate? „Stoparea despăduririlor ilegale, pentru că fenomenul defrişărilor a atins cote alarmante. Dacă nu ne mişcăm rapid, această molimă care ne fură oxigenul va distruge pădurile iremediabil“, susţine Alexe. În acest scop, va trebui întărit statutul personalului silvic, revitalizată aplicaţia „Inspectorul Pădurilor“ şi, totodată, „trebuie rupt lanţul care îi leagă pe angajaţii statului de afaceriştii din industria lemnului“. Cartografierea terenurilor degradate şi gestionarea eficientă a problemei deşeurilor se află, şi ele, pe listă.

Liviu Brătescu (foto dreapta), de profesie istoric, a fost unul dintre cei mai activi membri ai grupului liberal din Consiliul Judeţean, până la nominalizarea sa în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune. În cadrul PNL, conduce Comisia Naţională de Cultură, Culte şi Minorităţi, responsabilă de programul de guvernare al partidului în domeniul culturii.

La fel ca şi colegul său din Iaşi, el a admis că va face parte dintr-un guvern vulnerabil care va avea un mandat limitat „şi a cărui principală preocupare este repararea dezastrului pe care PSD îl lasă în urma sa“. Cât priveşte portofoliul pe care urmează să îl ocupe, „prioritatea zero o va reprezenta, fără îndoială, indiferent de cine va ajunge Ministrul Culturii, închiderea bugetului pe anul 2019 şi asigurarea finanţării până la finalul anului a instituţiilor din subordine, precum şi construirea bugetului Culturii pentru anul viitor“. Brătescu a adăugat că programul de guvernare nu e finalizat încă şi că „este armonizat în aceste zile cu solicitările partenerilor care vor asigura majoritatea la votul de învestitură“. 

Comentarii