Proces inedit de ucidere la Judecătoria Iaşi: calul lui Dumitru a omorât calul lui Costică. Ce au decis judecătorii?

sâmbătă, 20 august 2022, 01:50
1 MIN
 Proces inedit de ucidere la Judecătoria Iaşi: calul lui Dumitru a omorât calul lui Costică. Ce au decis judecătorii?

Bătaia dintre doi cai i-a adus pe doi săteni din Grajduri în faţa judecătorilor. Aflat la păşunat, calul lui Dumitru L. a fost atacat de cel al lui Costică G. Al doilea s-a dovedit mai puternic, calul primului fiind grav rănit. Animalul a suferit fracturi, ceea ce l-a obligat pe proprietar să-l eutanasieze. Costică G. a fost sancţionat contravenţional de poliţie, dar Dumitru L. a cerut şi despăgubiri în instanţă.

Judecata s-a desfăşurat în lipsa lui Costică G., care nu s-a prezentat pentru a se apăra sau pentru a răspunde la întrebări. În aceste condiţii, decizia magistraţilor Judecătoriei s-a bazat pe declaraţiile păgubitului şi ale unui martor. Dumitru L. a cerut ca proprietarul calului care îl omorâse pe al său să fie obligat la plata valorii de achiziţie a animalului, dar şi la despăgubiri pentru lipsa de folosinţă.

El a explicat că se folosea de animal pentru a lucra prin vecini, obţinând astfel venituri constante de 200-250 lei pe zi. Cererile lui Dumitru L. au fost contrazise însă chiar de martorul pe care şi-l adusese în instanţă. Acesta a spus că un cal asemănător cu cel al lui Dumitru L. costă aproximativ 3.000 de lei, faţă de 3.400 lei cât ceruse păgubitul.

De asemenea, a precizat că în general sătenii se descurcă singuri, cu caii proprii, iar Dumitru L. îşi folosea animalul doar pentru a lucra în propria gospodărie. Ca urmare, magistraţii Judecătoriei au refuzat acordarea de despăgbiri pentru lipsa de folosinţă, acceptând doar ca Costică G. să plătească 3.000 de lei, contravaloarea calului. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel. 

Comentarii