De Sănătate

Punem punctul pe știi

Studiile arată că vaccinurile au prevenit 100 de milioane de decese doar în SUA

Prof. Cristian Apetrei atrage atenţia: România a fost mereu codaşă la vaccinare

sâmbătă, 08 ianuarie 2022, 02:56
2 MIN
 Prof. Cristian Apetrei atrage atenţia: România a fost mereu codaşă la vaccinare

Vaccinurile dezvoltate pentru diferite afecţiuni au prevenit, în ultimii 120 de ani, doar în SUA, între 76 şi 120 de milioane de decese. Prof.dr. Cristian Apetrei, absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), specialist în boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, a exemplificat acest studiu realizat de colegii săi pentru a scoate în evidenţă importanţa vaccinării de-a lungul anilor.

Acesta atrage atenţia asupra faptului că nu este o luptă care începe într-o zi şi se termină în alta: epidemiile trebuie ţinute sub control şi trebuie mereu să fim pregătiţi pentru apariţia unor noi agenţi contagioşi.

„Toată chestia asta este o luptă continuă. Pe măsură ce controlăm un agent contagios, noi şi noi infecţii emerg în populaţie, pentru care noi şi noi vaccinuri sunt necesare. Acesta este motivul pentru care orice om normal la cap poate înţelege de ce dezvoltarea tehnologiilor vaccinale reprezintă o prioritate a umanităţii în general”, a explicat prof.dr. Cristian Apetrei.

El a exemplificat şi faptul că România nu este codaşă doar la imunizarea anti COVID-19, ci a fost, în istoria recentă, unul dintre puţinele focare din Europa unde boli prevenibile prin vaccinare încă mai făceau ravagii.

„România avea probleme cu acoperirea vaccinală încă înainte de pandemie. Foştii mei studenţi din anul universitar 1998-1999 îşi mai amintesc poate că le-am spus la ore că în 1998 s-au înregistrat în lume vreo 5.000 de cazuri de rujeolă, iar în judeţul Botoşani vreo 2.500: de unde se vede clar ce mare e patria noastră. Situaţia a continuat, iar în anii 2000 am avut câteva izbucniri severe, datorate unei acoperiri vaccinale insuficiente. (…) Problema, până la urmă, nu rămâne COVID-ul, ci potenţialele epidemii viitoare. De poliomielită, rujeolă, oreion sau rubeolă. Toate evitabile prin vaccin”, a explicat prof.dr. Cristian Apetrei.

Acesta spune că sunt mai multe mărturii scrise care arată că rezistenţa la vaccinare nu este apărută acum, în pandemia COVID-19, ci datează încă de la apariţia primului vaccin, care a eradicat variola şi a prevenit peste 200 de milioane de decese pe plan mondial, în contextul în care mortalitatea era de 30% la infecţie.

El explică faptul că efectele vaccinurilor se văd în timp, nu imediat, de aceea sunt importante programele naţionale care pot duce la prevenirea unor infecţii. Pentru asta, crede prof.dr. Cristian Apetrei, ar fi nevoie de o lege a vaccinării obligatorii.

Comentarii